Home >> Aparitii >> Vezi cum arata Dacia Logan cu motor electric

Vezi cum arata Dacia Logan cu motor electric

_Electric

Vezi cum arata Dacia Logan cu motor electric

Vă vine să credeţi, sau nu, pe străzile Piteştiului circulă o Dacia Logan 100% electrică. Şi este omologată R.A.R.! Costă doar 1 euro/100 km şi spui adio banilor aruncaţi pe tot felul de consumabile! Iar partea şi mai frumoasă este că e ieftină şi poate fi făcută chiar de tine, dacă ai câteva cunoştinţe de electromecanică! scrie bitpress.ro

De cateva zile circula pe internet stirea conform careia Dacia Logan are o versiune 100% electrica si se poate incarca la orice priza consumand aproximativ 4.4 lei/100 km. Ei bine aceasta stire este cat se poate de adevarata, insa nu este un model oficial de serie construit in uzinele Dacia asa cum ne-am fi asteptat ci este un “prototip” dezvoltat se un impatimit al acestei tehnologii care a ales sa isi construiasca proiectul pe o masina Dacia Logan.
gty
Masina este functionala si circula deja pe strazile din Pitesti. Dacia Logan din discutie este omologata R.A.R. si poate fi adaptata de orice persoana care are cunostinte de baza in electromecanica. Protagonistul nostru este Marc Areny, un francez stabilit in Romania, care a reusit sa construiasca Dacia Logan electric din pasiune si avand ca planuri de viitor construirea unei masini electrice low-cost accesibila tuturor segmentelor de clienti.


“Intenţia mea este să construiesc o maşină electrică low-cost, accesibilă pentru toată lumea”
Din fericire, situaţia nu este deloc aşa de complicată. Un entuzisat, fără studii de specialitate, s-a încăpăţânat să demonstreze că motorul electric poate fi o soluţie nu doar ecologică şi eficientă, dar şi ieftină. Prin urmare pe străzile Piteştiului circulă o Dacia Logan 100% electrică. La prima vedere arată ca un Logan obişnuit. Doar că, deşi îi lipseşte cu desăvârşire eşapamentul, se strecoară aproape fără niciun zgomot prin traficul aglomerat al oraşului. E iute şi uşor manevrabilă, pentru că în oraş nu prea mai trebuie să calci ambreajul şi să schimbi viteza. În treapta a doua merge de la 0 la 80 km/h, fără probleme. Cuplul motor impresionant face ca plecarea de pe loc să fie mult mai rapidă decât la alte mărci cu pretenţii. Sistemul Start/Stop cu care sunt dotate suratele de top, pentru a opri motoarele termice când aşteptăm la semafor, e o banalitate pentru Loganul electric la care, dacă ai ridicat piciorul de pe acceleraţie, motorul se opreşte şi nu mai e nevoie să decuplezi ambreajul. În plus, merge cu viteza maximă permisă pe autostradă! Sunt doar câteva dintre primele concluzii trase după ce am făcut un drive-test cu proprietarul – Marc Areny, un francez îndrăgostit iremediabil de România.

,,Am luat un Logan din 2005, am scos motorul, am păstrat cutia de viteze şi ambreajul şi am adaptat un motor electric la care am adăugat baterii pe litium, care însumează 190 de kg şi… gata automobilul electric! Are doar cinci componente de bază şi nişte cabluri, este foarte simplu de făcut! Eu sunt inginer în construcţii, nu am studii în domeniu, şi am făcut maşina fără probleme după ce am studiat puţin.” ne spune Mark, imediat ce deschide capota maşinii.

Kit-ul dezvoltat de francez si instalat pe Logan are o autonomie de 200 km si se piate incarca la orice priza de 220v, dar in acelasi timp lucreaza in continuu la perfectionarea acestuia. Circuitul complet de incarcare dureaza aproximativ 7 ore, dar in timp ce noi citim articolul el dezvolta deja un sistem care sa reduca timpul de incarcare la o ora si jumatate.

Logan-ul lui Marc Areny a costat aproximativ 13.000 de euro fara mana de lucru care s-a intins pe o perioada de 2 ani. Dupa omologare, francezul impatimit de motoarele electrice ne spune ca de la omologare a mers 3000 de km fara probleme si a cheltuit doar 30 de euro.

Citeste articolul integral aici: bitpress.ro

Comenteaza direct de pe contul tau de Facebook

Check Also

Smart TV, dispozitivul viitorului

Cine s-ar fi gandit in urma cu 10-15 ani ca televizorul va fi atat de ...

2 comments

  1. Un articol super! Interesant un logan electric! Daca va reusi sa reducai timpul de incarcare a bateriilor si poate pretul cred ca va avea mare cautare.

  2. De aratat arata la fel,insa ce e la interior conteaza. Foarte interesant proiectul ,dar mai mult imi surade cel cu dacia 1300 4×4,care a si fost pus in practica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *