Home >> Foto/Video >> Ce inseamna 4K Ultra HD?

Ce inseamna 4K Ultra HD?

Ce inseamna 4K Ultra HD?
4k
Avansul tehnologic mult prea rapid cu care se dezvolta industria televizoarelor ne uimeste din ce in ce mai des, fapt ce ne face sa ne intrebam mereu ce va urma dupa. Daca toti consumatorii de tehnologie stiau pana acum ca varful tehnologic al rezolutiei unui TV este FULL HD, de ceva vreme standardul a ajuns la noi dimensiuni, noile rezolutii capatand valori prea mari pentru a putea tine pasul cu tehnologia.

Daca pana acum se facea mereu confuzie intre rezolutiile High Definiton cunoscute, respectiv 720p si 1080p, de ceva timp a mai aparut un nou standard 4k sau Ultra HD, care se aduga la lista cu rezolutiile disponibile pentru afisarea imaginilor. Noua rezolutie despre care se vorbeste inca de la sfarsitul anului 2013, este cu mult peste ceea ce ne era cunoscut pana acum. Daca pana acum vorbeam despre HD si Full HD, cu rezolutii maxime de 1920 x 1080 pixeli, ULTRA HD ne ofera rezolutii de 4 ori mai mari decat ceea ce ofereau pana acum producatorii de televizoare, acest lucru fiind tradus printr-o fidelitate uimitoare a imaginii afisate.

Ce este 4K TV Ultra HD?
4K Ultra HD (UHD) ofera consumatorilor de tehnologie o noua rezolutie de 3840 × 2160 pixeli prin intermediul a 8.3 megapixeli avand un raport de aspect de 16:9, urmatorul standard fiind 8K Ultra HD care ofera o rezolutie de 7680 × 4320 pixeli sau 33,2 megapixeli. In comparatie cu tehnologiile actuale folosite pe scara larga, Ultra HD ofera de patru ori mai multi pixeli pe imaginea afisata, beneficiind de rezolutii mult mai clare si mai detaliate.
Practic, Ultra HD este urmatorul pas al tehnologiei in materie de afisare imagine, oferind utilizatorului experiente de vizionare incredibile cu noi niveluri remarcabile de calitate a imaginii.
versus
Cum se vede piata Ultra HD in Romania?
In Romania, se vand televizoare Ultra HD inca de la jumatatea anului trecut, insa nu beneficiaza de o popularitate foarte mare din cauza pretului foarte mare si a televiziunilor locale care nu ofera transmisuni in acest format. Bine de stiu este faptul ca majoritatea televizunilor din Romania nu ofera nici macar transmisiuni in format HD, asa ca nu mai are rost sa mai vorbim despre noile standarde decat peste cativa ani buni, dar pana atunci ne vom bucura de experiente cinematografice personale Ultra HD.

In pregatire pentru astfel de tehnologii Ultra HD, Youtube si Vimeo au introdus deja posibilitatea de a viziona videoclipuri in acest format, urmand ca anul acesta sa vedem televiziuni care ofera transmisiuni 4K Ultra HD. Daca nu ma insel, premiera a fost chiar la Jocurile Olimpice de la Sochi 2014, o alta trasmsiune in 4K va fi si la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia de anul acesta, televiziunile din Amercia anuntand deja transmisiuni in acesta standard de tehnologie.

Ce aduce nou tehnologia 4K Ultra HD?

Din punct de vedere al calitatii imaginii oferite vom vedea mai multe detalii pe care pana acum nu le observam. Vom putea observa mai multe paricularitati detaliate ale animalelor, plantelor, oamenilor sau a celorlalte obiecte suprinse in imagine care sunt afisate cu o claritate nemaiintalnita datorita densitatii supferioare a pixelilor, experienta fiind mult mai fidela si mai apropiata de realitate.

In ceea ce priveste conectare dispozitivelor la televizoare 4K Ultra HD, se va realiza prin intremediulk HDMI, dar pe versiunile 1.4 si 2.0. Bine de stiut este faptul ca pentru a putea viziona 4k Ultra HD la 50-60 cadre pe secunda este nevoie de conexiune HDMI 2.0, in timp de HDMI 1.4 este limitat la un semnal 4K la doar 30 de cadre pe secunda.

Din pacate, momentan nu exista prea mult continut pentru a reda astfel de dispizitive 4 k Ultra HD, insa toate brandurile care deja produc televizoare cu acasta tehnologie sunt angrenati intr-o continua lupta pentru a crea si dezvolta o piata care include atat continut cat si televiziuni care sa utilizeze transmisiuni Ultra HD.
20679
Sursa foto: anchorlineprojects.com
Sursa: geeky-gadgets.com
[ad#feed]

Comenteaza direct de pe contul tau de Facebook

Check Also

Smart TV, dispozitivul viitorului

Cine s-ar fi gandit in urma cu 10-15 ani ca televizorul va fi atat de ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *