Home >> Evenimente >> Adevarul despre Rosia Montanta

Adevarul despre Rosia Montanta

gy
Adevarul despre Rosia Montanta

Cele mai discutate subiecte din ultimile zile sunt fara discutie despre Rosia Montana, Siria si mai nou despre cainele ucigas. De data aceasta eu voi insista pe primul subiect, cel ce are in prim plan nelinistea permanenta ce dainuieste de ceva timp asupra Rosiei Montane.
Ca sa elimin orice interpretare care s-ar putea duce intr-o directie gresita, voi spune din start ca sunt impotriva oricarui demers initiat de cei de la Gold Corporation si ca in cele ce urmeaza voi expune doar pareri personale completate de o documentare minimala asupra careia o sa incerc sa revin de fiecare data cand va fi nevoie.
In ultimile zile am vazut destule persoane, bloggeri, oameni de presa, oameni simpli din online care au inceput sa scrie “cu dedicatie” articole pe care eu le consider pro “RMGC” (Rosia Montana Gold Corporation), bineinteles, oameni platiti sa scrie cu atitudine pozitiva asupra proiectului si a Corporatiei. In mai putin de o saptamana majoritatea bloggerilor cunoscuti si influenti au inceput sa scrie despre Rosia Montana ca despre unica salvare a economiei Romaniei, ceea ce mi s-a parut ca e mai mult decat o coincidenta. Cred ca de fapt acesti oameni au fost platiti sa scrie in favoarea celor de la RMGC, nu a fost o initiativa personala, acest lucru fiind cat se poate de evident, iar pe alocuri chiar ridicol.

Cine este Rosia Montana Gold Corporation?
In Romania este o persoana juridica. Eu o vad ca pe o companie straina care incearca sa ne ia, nu doar aurul si argintul ci si multe alte zacaminte extrem de importante si exponential mai valoroase, sa ne lase fara 2 munti si 2 sate si cu un imens lac de acumulare care va contine substante extrem de periculoase. Dar ce nu toti stiu e ca dupa ce acestia vor pleca, statul roman va fi cel care va trebui sa “faca curatenie” in urma lor, o initiativa oblogatorie si foarte costisitoare (aprox. 30% din totalul pe care il va castiga de pe urma exploatarii).

Nu e nimic iesit din comun pana acum. Exploatari se fac de mii de ani, stramutari de localitati se fac peste tot, distrugerea muntilor e o componenta necesara in aceasta industrie, iar lacul de acumulare toxic este inevitabil, insa de ce sa vina o companie din Canada sa faca toate astea, cand le poate face statul Roman intr-o perioada mai lunga, segmentata inteligent si urmata de valorificarea resurselor in beneficiul tarii noastre.

Voi stiati ca nu neaparat aurul si argintul este tinta principala a acestei exploatari?
E bine, conform ultimei estimari valoarea celorlalte zacaminte existente la Rosia Montana valoreaza de 4 ori mai mult decat aurul si argintul la un loc. Toata lumea vorbeste doar de 300 de tone de aur si 1600 tone de argint, iar despre celelalte zacaminte existente, mult mai valoroase, nu vorbeste nimeni..

Stiati ca Gold Corporation plateste doar pentru aur si argint?
Conform unor informatii, contractul de concesiune secretizat are o clauza prin care se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamintul.

Metalele existente in Rosia Montana sunt:dsrft
Aur – 300 tone
Argint – 1.600 tone
Germaniu – 4.000 tone
Vanadiu – 500.000 tone
Molibden – 2.000 tone
Bismut – 4.000 tone
Nichel – 6.000 tone
Crom – 10.000 tone
Titan – 200.000 tone
Cobalt – 6.000 tone
Galiu – 60.000 tone
Arseniu – 1.000.000 tone

Acum 2 ani scriam un articol despre zacamintele de la Rosia Montana in care se specula ca de fapt cel mai important metal de aici ar fi wolframul. De aici va puteti da singuri seama de miza pe care o are exploatarea de la Rosia Montana si de ce se insista asa de mult asupra acestui subiect.

Deci, nu exista niciun element care sa indice wolframul si uraniul in lista de mai sus, cat despre celelalte metale care se gasesc sub forma de zacaminte si au fost deja identificate in Rosia Montana si o sa va las pe voi sa vedeti care este importanta lor la nivel economic si industrial si impactul socio-economic al intregii zone exploatabile.


[ad#feed]

Comenteaza direct de pe contul tau de Facebook

Check Also

Vand/cumpar loc in camin Iasi 2016 – 2017

Vand/cumpar loc in camin Iasi 2016 – 2017 Ca si in anii din urma, am ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *