Publicat: 29 ianuarie 2014

Romania, pe locul 13 in clasamentul mondial la volumul de mesaje spam

s560x316_spamRomania s-a clasat pe locul 13 la nivel mondial in clasamentul numarului de mesaje spam trimise prin intermediul computerelor si serverelor, arata un raport publicat de catre expertii Kaspersly Lab.

Pe de alta parte, proportia de mesaje spam din fluxul de e-mail a fost de 69,6%, in 2013, cu 2,5 puncte procentuale mai mica fata de anul anterior, scrie Agerpres.

De asemenea, volumul mesajelor spam trimise prin intermediul computerelor si serverelor din Romania a fost de 1,32%, ceea ce claseaza Romania pe locul 13, la nivel mondial.

Potrivit sursei citate, procentul de e-mailuri cu atasamente ce contineau malware a fost de 3,2%, cu 0,2 puncte procentuale mai mic decat in 2012. In plus, 32,1% dintre atacurile de tip phishing au vizat retelele sociale, iar principalele surse de spam au fost China (23%) si Statele Unite ale Americii (18%).

Expertii in securitate IT recomanda utilizatorilor sa isi actualizeze periodic solutiile antivirus, iar infractorii cibernetici au incercat sa profite de acest lucru in 2013.

„In e-mailuri care par sa fie trimise de catre furnizori antivirus bine-cunoscuti, precum Kaspersky Lab, McAfee, ESET, Symantec etc, acestia le cereau utilizatorilor sa isi actualizeze sistemele cat mai curand, cu ajutorul fisierului atasat. Insa, atasamentul continea un troian din familia ZeuS/Zbot, creat pentru a fura date importante ale utilizatorului, in special informatii financiare (…) Pentru al treilea an consecutiv, cele mai intalnite fisiere malware raspandite prin intermediul e-mailurilor au fost programele create pentru a fura informatii confidentiale, de obicei date de conectare si parole pentru sistemele de online banking”, se noteaza in concluziile Raportului.

La nivel mondial, Asia este responsabila pentru 55,5% din cantitatea de spam in 2013 (o crestere de 5,3% fata de 2012), urmata de America de Nord cu 19% (+3,2%).

Totodata, cota Europei de Est aproape s-a dublat fata de anul precedent, plasand regiunea pe locul al treilea in clasament, cu 13,3%.

Europa de Vest ramane pe locul al patrulea, in ciuda unei scaderi de 2,4% fata de anul anterior, in timp ce America Latina ocupa locul al cincilea in clasament, scazand la o treime fata de procentul din 2012, conform Kaspersky Lab.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul