Publicat: 11 februarie 2014

Cel mai avansat virus de calculator, sponsorizat de un stat

s560x316_Cel_mai_avansat_virus_cirbernetic_intalnit_vreodata_ar_putea_fi_sponsorizat_de_un_stat._Cel mai avansat virus cirbernetic intalnit vreodata ar putea fi sponsorizat de un stat.

Luni, o echipa de cercetare de la Kaspersky Lab a dezvaluit detalii cu privire la o organizatie secreta numita Masca, ce vizeaza guverne, ambasade, companii energetice, universitati si activisti, scrie LA Times.

La un summit al analistilor de securitate, cercetatorii au anuntat ca acest grup a evoluat intr-o unealta non-statala de spionaj si opereaza din 2007, cel putin.

Grupul pare a fi spaniol, iar titulatura sa, Careto, inseamna, in spaniola, „fata urata” sau „masca”. Cu ajutorul unei forme sofisticate de malware, Careto a infiltrat peste 380 de victime in 31 de tari.

„Mai multe motive ne fac sa credem ca este campanie sponsorizata de un stat. Am observat un inalt grad de profesionalism in procedurile operationale ale grupului din spatele acestui atac. Acest nivel de securiatte operationala nu este normal pentru grupurile infractionale cibernetice”, spune Costin Raiu, director al echipei de cercetare globala si analiza la Kaspersky.

Nu se stie ce stat sponsorizeaza operatiunile grupului si, exact in momentul cand Kaspersky se pregatea sa ii spublice raportul, si-a inchis toate operatiunile.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul