Publicat: 18 februarie 2014

Romania, mobilizare generala pentru Campionatului European de Fotbal 2020

s560x316_Campionatului_European_de_Fotbal_2020Comitetul interministerial de coordonare pentru organizarea si sustinerea candidaturii Romaniei pentru organizarea turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 s-a reunit miercuri. Pana la sfarsitul lunii martie, toate institutiile cu responsabilitati vor inainta datele si informatiile solicitate in vederea integrarii lor, comitetului interministerial.

Vicepremierul pentru securitate nationala, Gabriel Oprea, a convocat marti, la Palatul Victoria, Comitetul interministerial de coordonare pentru organizarea si sustinerea candidaturii Romaniei pentru organizarea turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020. In cadrul intalnirii s-au stabilit mecanismele de lucru si sarcinile fiecarei institutii implicate, astfel incat Romania sa completeze formularele cu cerintele solicitate de UEFA in vederea admiterii candidaturii Romaniei ca tara organizatoare a unor evenimente din cadrul Campionatului European de Fotbal 2020.

Reuniunea a fost deschisa de primul-ministru Victor Ponta, care a declarat: „Eu cred ca e un proiect extrem de fezabil si ca avem o sansa extraordinara. Din partea mea aveti tot sprijinul, precum si al tuturor ministrilor. E bine sa se intample asemenea lucruri in Romania si cred ca beneficiul este evident pentru toata lumea, beneficiul de imagine pentru tara, de infrastructura, de turism, de dezvoltare sportiva. Eu sunt convins ca impreuna o sa reusim”.

Gabriel Oprea, presedintele Comitetului, a subliniat si el importanta acestui proiect: „Acest eveniment reprezinta o imensa oportunitate pentru Romania din foarte multe perspective. Poate reprezenta un efort de modernizare major pentru Romania. Organizarea acestui eveniment va genera un efort public investitional pentru modernizarea infrastructurii si pentru stimularea turismului.

Trebuie sa invatam din experienta altor tari care au folosit acest tip de evenimente pentru a-si atrage beneficii reale si cuantificabile, exemple in acest sens fiind Portugalia sau Africa de Sud. Euro 2020 inseamna 13 tari, 13 orase si 13 stadioane. Toate diferite. Este un concept deosebit de interesant care poate oferi Romaniei provocarea de a se individualiza drept una din tarile care poate gazdui competitii sportive de talie mondiala”, a aratat vicepremierul.

Gabriel Oprea a subliniat, de asemenea, insemnatatea organizarii unui astfel de eveniment pentru economia nationala. „Companiile private vor avea sansa de a beneficia din plin de pe urma acestui eveniment, iar investitiile pe care le presupune acest eveniment credem ca vor avea un impact benefic asupra multor sectoare din economia romaneasca. Este un proiect care ne impune sa avem o strategie coerenta, multi-anuala, in sectoarele care vor relationa cu organizarea acestui eveniment. Ne obliga sa ne stabilim prioritati, ne obliga sa avem o strategie. Ne impune sa ne unim fortele si sa colaboram – institutii de stat si companii private – intr-un demers pentru Romania”, a precizat viceprim-ministrul.
Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal a vorbit despre etapele specifice organizarii unui astfel de eveniment: „In acest moment, Romania se afla in competitie cu 32 de tari care s-au inscris cu unul sau doua stadioane. National Arena din Bucuresti este unul din cele 37 de stadioane inscrise in cursa pentru desfasurarea partidelor din aceasta competitie de mare anvergura. 16 stadioane au o capacitate mai mare de 55.000 de locuri, capacitatea pe care o are in prezent National Arena. Va trebui sa demonstram de ce vrem sa organizam acest eveniment, iar beneficiile pentru Romania sunt imense. Avem o sansa foarte mare sa reusim”.

La reuniune a fost prezent, in calitate de consultant din partea Federatiei Romane de Fotbal, profesorul Vasile Dancu, presedintele Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES, care a acceptat sa se alature eforturilor Comitetului, prin a oferi consultanta in pregatirea dosarului de candidatura, pe dimensiunile care vizeaza comunicarea, imaginea publica, responsabilitatea sociala si implicarea in acest proiect a societatii civile, a comunitatii de afaceri si a altor organisme care pot contribui la reusita obiectivului: desemnarea Bucurestiului printre orasele care vor gazdui partide in cadrul EURO 2020.

Vasile Dancu a prezentat contextul de organizare si responsabilitatile strategice ale institutiilor implicate in realizarea proiectului si tipurile de actiuni necesare pentru promovarea organizarii evenimentului.

„Pe langa demersurile birocratice de completare a dosarului de candidatura, este necesar sa gandim tot acest efort in termeni strategici, sub forma unui concept integrat care sa ne permita sa ne stabilim obiective clare, sa ne asumam responsabilitati si termene precise. Este un prilej care poate permite Guvernului Romaniei sa arate ca Romania are viziune, ca putem depasi standardele birocratice, ca Romania este cu adevarat interesata si capabila sa organizeze acest eveniment”, le-a spus Vasile Dancu celor prezenti.

Pana la sfarsitul lunii martie, toate institutiile cu responsabilitati vor inainta datele si informatiile solicitate in vederea integrarii lor, comitetului interministerial.

La reuniunea de marti au participat: Nicolae Banicioiu – Ministrul Tineretului si Sportului, vicepresedintele Comitetului, Ramona Manescu – Ministrul Transporturilor, Eugen Nicolaescu – Ministrul Sanatatii, Dan Nica – Ministrul pentru Societatea Informationala, Mariana Campeanu – Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Dan Coman Sova  – Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de  Interes National si Investitii Straine, Ion Moraru – Secretarul General al Guvernului, Maria Grapini – Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Razvan Filipescu – Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Mircea Sandu – Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Georgeta Gavrila – Prefectul Municipiului Bucuresti, Dan  Darabont – Viceprimar, Primaria Municipiului Bucuresti, Vasile Dancu – Presedinte IRES, Ilie Botos – secretar de stat la cabinetul viceprim-ministrului pentru securitate nationala, Raed Arafat – secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne, Chestor de politie Florea Oprea – Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne, Iulian Matache – Secretar de stat, Ministerul dezvoltarii  regionale si administratiei publice, Anghel Iordanescu – Federatia Romana de Fotbal, Dumitru Mihalache – Federatia Romana de Fotbal.

Comitetul are ca obiectiv asigurarea conditiilor necesare, obtinerea dreptului de organizare, precum si pregatirea si desfasurarea efectiva la Bucuresti a unor meciuri din cadrul turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul