Publicat: 22 aprilie 2014

Zaharul este mai periculos decat cocaina

zahar-coverOamenii iubesc zaharul. Mancam mult si din belsug. Am putea spune ca suntem dependenti de zahar. Insa cat de rea este aceasta dependenta? Pai… este atat de grava incat este comparata cu dependenta de cocaina.

„O sursa de calorii complet inutila pentru organism.“ Asa a fost numit recent zaharul de medici de nivel international care, observand la cabinet tot mai mult, pe zi ce trece, efectele unei alimentatii bogate in dulciuri rafinate, s-au hotarat sa-si uneasca fortele impotriva acestui aparent inofensiv „sabotor“ al sanatatii. Miscarea lor poarta numele „Actiunea impotriva zaharului“ si se incadreaza in tendinta mondiala, sustinuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), de a limita cu toate mijloacele posibile consumul de zahar al populatiei, noteaza adevarul.ro.

Afirmatiile lor sunt sustinute de diverse studii. De exemplu, in 2013 un colegiu din Connecticut, SUA, a comparat dependenta de biscuiti Oreo cu cea de cocaina. Soarecii de laborator au petrecut acelasi timp mancand savurosii biscuiti ca si drogandu-se cu morfina sau cocaina.

Mai mult, soarecii care au primit Oreo au fost supusi unui test care le masura nivelurile unei proteine numite „c-Fos“, un marker neuronal care demonstreaza activarea zonelor placerii din creier. Rezultatul a fost alarmant: biscuitii Oreo au „invins“ ambele droguri, si cocaina si morfina.   „Cercetarea noastra sustine teoria ca alimentele bogate in zahar si grasimi stimuleaza creierul exact in acelasi mod ca drogurile. Asa se explica de ce unii nu pot rezista anumitor alimente, in ciuda faptului ca stiu ca le fac rau“, explica Joseph Schroeder, directorul programului de neurostiinte din cadrul colegiului american.

„Chiar daca asociem multe pericole de sanatate si le comparam cu droguri ca morfina si cocaina, alimentele bogate in zahar pot fi si mai periculoase decat toate la un loc din cauza accesibilitatii si pretului mai scazut“, adauga si un student implicat in studiul biscuitilor Oreo.

Companiile producatoare sunt constiente de aceasta dependenta de zahar si profita din plin de ea. Un profil din „New York Times“ din 2013 a dezvaluit ca se finanteaza cercetari stiintifice masive pentru dezvoltarea unor produse mai gustoase, mai dependente. Chiar si modul in care purtatorii de cuvant ai companiilor vorbesc despre produsele lor suna foarte asemanator cu discursul unui „dealer“ de droguri, noteaza „Policy Mic“.

„Cati bautori am? Si cate bauturi beau pe zi? Pai, daca pierzi un singur consumator infocat, daca cineva decide brusc sa nu mai bea cola, cu cati consumatori moderati ar trebui sa-l inlocuiesc? Raspunsul este: cu foarte multi. Este mai eficient sa-i conving pe clientii fideli sa bea mai mult“, marturisea fostul director executiv al Coca-Cola SUA, Jeffrey Dunn.

Pe langa obezitate si diabet, zaharul poate afecta grav metabolismul, poate leza creierul si te supune riscului de boli de inima si cancer. Chiar „ajuta“ la formarea ridurilor premature. Luand toate acestea in considerare, mai mult ca sigur ca orice cantitate ai manca, tot este prea mult.

Din fericire exista anumiti pasi de urmat pentru a limita consumul de zahar, chiar daca produsele alimentare de pe piata ascund zahar si unde nu te-ai astepta.

In primul rand, vizibilitatea. Daca pui un produs dulce in sertar, sansele sunt sa uiti de el. Studiile spun ca aceasta simpla metoda poate scadea consumul de zahar si cu o treime. Pentru protejarea copiilor, chioscurile sau automatele de produse din scoli pot elimina dulciurile sau alimentele nocive pline de zahar. Acestia sunt pasi mici, insa tot e mai bine decat nimic, conchide „Policy Mic“.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul