Publicat: 23 ianuarie 2014

Pericole ale statului indelungat pe scaun

femeie_birouDaca petreci multe ori pe zi intr-un scaun – la serviciu sau acasa, in fata calculatorului sau a televizorului – e posibil sa dezvolti, pe termen lung, anumite probleme legate de sanatate. Afla care sunt riscurile sederii indelungate.

Boli de inima

Cand stai jos un timp indelungat, muschii ard mai putine grasimi iar fluxul de sange este mai „lenes”, ceea ce permite acizilor grasi sa se depuna mai usor pe peretii vaselor sanguine. Este afectata astfel elasticitatea arterelor coronare, cele care vascularizeaza inima. De asemenea, sederea indelungata poate duce la hipertensiune arteriala si la nivel crescut de colesterol.

Diabet

Pancreasul produce insulina, un hormon care determinam transportul glucozei spre celule, pentru energie. Dar celulele muschilor inactivi nu au reactie la actiunea insulinei, prin urmare pancreasul produce cantitati sporite din acest hormon – ceea ce poate duce la diabet. Un studiu recent indica declinul reactiei la insulina, dupa numai o ora de stat jos!

Cancer la colon

Studiile arata ca ar exista o legatura intre sedentarism si riscul crescut de cancer la colon si la san. Nu s-a descoperit cauzele exacte, dar o teorie sustine ca excesul de insulina incurajeaza cresterea celulara. Conform altei ipoteze, miscare stimuleaza eliberarea de antioxidanti naturali care neutralizeaza radicalii liberi.

Circulatie periferica proasta

Statul pe scaun incetineste circulatia sangelui, in special la nivelul membrelor inferioare, putand duce la umflarea gleznelor, la vene varicoase, chiar si la formarea de cheaguri de sange periculoase.

Gat intepenit

In special la locul de munca, mentinerea indelungata a capului, a umerilor si a spatelui intr-o anumita pozitie pot duce la „intepeniri” ale vertebrelor si musculaturii, cu efecte neplacute pe termen lung.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul