Publicat: 5 decembrie 2013

Greseli pe care le faci atunci cand gatesti si care iti pot afecta sanatatea

gatitEsti pasionala in tot ceea ce faci, inclusiv in bucatarie. Desi pui suflet in fiecare fel de mancare pe care il prepari, in entuziasmul momentului este posibil sa faci unele greseli de care nici macar sa nu fii constienta.

Citeste mai jos 6 erori pe care le poti face atunci cand gatesti.

1. Pui apa calda la fiert, nu rece

De cate ori nu ti s-a intamplat sa pui la fiert pastele, legumele sau orezul in apa deja calda de la robinet? Asta pentru ca esti tributara ideii ca nu mai consumi atat de mult gaz intrucat apa deja calda fierbe mai rapid, noteaz ele.ro.

Desi ai dreptate in aceasta privinta, de fiecare data cand gatesti este de preferat sa pui apa rece la fiert si nu calda. Asta pentru ca aceasta din urma nu este atat de curata din punct de vedere microbiologic comparativ cu prima. Tevile pe care ea curge se deterioreaza mai rapid decat cele de apa rece si este posibil ca apa calda sa fie plina de materii toxice care iti pun in pericol sanatatea. De asemenea, mai multi chefi recomanda ca apa folosita la gatit sa fie rece pentru ca mancarea are o alta savoare daca e gatita cu apa rece.

2. Dezgheti carnea la temperatura camerei

O alta greseala destul de des intalnita este aceea de a dezgheta carnea pentru mancare la temperatura camerei. Atunci cand ai numai cateva ore la dispozitie pentru a pregati cina, asezi pachetul de carne din congelator direct in chiuveta sau intr-un vas cu apa. Procedezi gresit, potrivit specialistilor.

Pericolul dezvoltarii bacteriilor in alimente este atunci cand temperatura in camera depaseste 5 grade Celsius. Cateva ore la temperatura camerei constituie mediul ideal pentru dezvoltarea microorganismelor daunatoare, de aceea se recomanda sa schimbi apa din jumatate in jumatate de ora pentru ca aceasta sa nu ajunga la temperatura camerei.

3. Nu incalzesti suficient tigaia inainte de a gati

Fie ca prepari ceva simplu, cum ar fi o omleta, sau gatesti in stil fry o vita pe plita incinsa cu urechi de lemn, tigaia din metal trebuie bine incalzita, astfel incat caldura sa se raspandeasca pe toata suprafata. Pana sa te apuci sa gatesti, recomandat este sa astepti cateva minute (nu mai mult de trei), pentru ca tigaia sa fie bine incalzita.

4. Gatesti prea multa mancare in aceeasi tigaie

O alta greseala comuna este sa pui prea multe alimente in aceeasi tigaie. Daca nu vrei ca bucatile tale de legume sau de carne sa ramana nefacute ori sa se lipeasca intre ele, trebuie sa te asiguri ca lasi suficient spatiu intre ele pentru a putea fi bine patrunse. Asaza-ti ingredientele intr-un bol si gateste-le pe rand.

5. Gatesti la flacara foarte mare

Anumite retete, in special cele din bucataria asiatica, necesita gatirea ingredientelor la foc mare, insa de multe ori este posibil ca si in alte retete sa gatesti la foc prea puternic, desi nu este nevoie de acest lucru.

Flacara puternica nu lasa alimentul respectiv sa se patrunda asa cum trebuie si il „dezbraca” de nutrienti. Practic, risti ca legumele sau carnea sa isi piarda vitaminele si mineralele sau proteinele continute.

6. Nu adaugi sare in timp ce gatesti

Exista foarte multe persoane care adauga sarea si alte condimente, precum piperul sau oregano, cand preparatul este aproape gata. Ceea ce este o greseala, deoarece ingredientele, asa cum sunt fasolea sau cartofii, nu au timp sa absoarba aceste condimente si gustul mancarii va fi diferit. Sareaza, condimenteaza si gusta in timp ce gatesti.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul