Publicat: 19 februarie 2014

Cum ajuta ceara din urechi la depistarea problemelor de sanatate

60659449Numarul compusilor organici din ceara de ureche, adica moleculele care produc si mirosul specific, este mai mare in cazul caucazienilor, decat in cel al locuitorii Asiei de Est, au descoperit cercetatorii de la Centrul Monell din SUA. „Cercetarile anterioare au demonstrat ca mirosul subratului poate oferi foarte multe informatii despre un individ, inclusiv sexul, orientarea sexuala, identitate si stare de sanatate. Noi credem ca este posibil ca ceara de urechi sa contina informatii similare“, declara George Preti, chimist in cadrul Centrului Monell, pentru „Huffington Post“, potrivit adevarul.ro.

Intr-adevar, cercetatorii spun ca informatii anterioare au demonstrat ca oamenii cu descendenta est-asiatica, dar si cei nativ americani, au o gena care produce un tip de ceara de ureche mai uscat si un miros al glandelor sudoripare ale subratului mult mai mic. Ceara de ureche a caucazienilor este mai umeda si de culoare galben-maronie.

In cadrul studiului, cercetatorii au examinat ceara de ureche a opt barbati caucazieni sanatosi si a opt est-asiatici. Ceara colectata din cadrul acestor doua grupuri a fost incalzita timp de 30 de minute iar compusii organici volatili s-au evaporat. Apoi, cercetatorii s-au folosit de un dispozitiv pentru a aduna compusii organici evaporati si pentru a-i analiza.

Au fost identificati 12 compusi organici volatili. Insa nivelul acestor compusi diferea intre barbatii caucazieni si cei est-asiatici. In cazul caucazienilor existau niveluri mai mari a 11 dintre cei 12 compusi, comparativ cu barbatii est-asiatici.

Ceara din ureche este un sistem de autoaparare al organismului   Ceara din ureche, adica „cerumenul“, impiedica patrunderea agentilor patogeni sau a corpilor straini in urechea interna (unde sunt „scarita“, „ciocanelul“ si „nicovala“). Aceasta ceara este o secretie vascoasa, galbuie, grasa, insolubila in apa, produsa de glandele ceruminoase situate la intrarea in conductul auditiv.

Ceara protejeaza urechea de doua ori. O data mecanic, prin impingerea particulelor straine spre exteriorul urechii, si a doua oara chimic, avand o actiune antibacteriana. Mai mult, specialistii sunt de parere ca ceara din ureche este considerata in mod gresit un inconvenient  si o dovada a igienei precare.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul