Publicat: 14 februarie 2014

Ce sa stii despre intoleranta alimentara

uite-de-ce-poti-sa-ajungi-la-urgentedupa-ce-mananci-invata-diferenta-dintre-alergie-si-intoleranta-alimentara_size1Intoleranta alimentara este diferita de alergii. In cazul alergiilor, corpul considera ca un aliment este periculos si creeaza un raspuns autoimun, eliberand anticorpi, iar simptomele isi fac aparitia rapid. In caz de intoleranta alimentara, simptomele apar si la 24 de ore dupa ingerarea alimentulului.

Lipsa unor anumite enzime din corpul nostru, implicate in procesul de digestie, face ca unele alimente pe care le consumam (altfel, sanatoase), sa fie doar partial asimilate (sau chiar deloc). Intoleranta alimentara are ca simptome urticarie, colite, oboseala, dureri de cap, balonare, dificultatea de a pierde in greutate, afectiuni ale stomacului, depresii, boli ale cailor respiratorii si dermatite. Diagnosticul de intoleranta alimentara este greu de stabilit dat fiind ca si simptomatologia se suprapune pentru multe alte afectuni si, mai ales in cazul copiilor mici, acestia nu pot spune ce ii deranjeaza cu adevarat.

La copii, cel mai des intalnite sunt intoleranta alimentara la laptele de vaca si intoleranta alimentara la gluten.

In cazul laptelui, lactoza continuta de laptele de vaca nu poate fi procesata de organismul celor care secreta prea putina lactaza, iar laptele nu poate fi descompus in formule asimilabile de catre organism, caz in care apar manifestari de intoleranta.

Sensibilitatea la gluten poate merge de la intoleranta pana la boala Celiaca (Celiachie), cauzata de reactia autoimuna a organismului la ingerarea de gluten, si in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire, ce afecteaza absorbtia normala a nutrientilor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (determinand si sindromul de malabsorbtie). La bebelusi, celiachia cauzeaza balonare, diaree, dureri abdominale si, pe termen lung, anemie, osteoporoza si chiar probleme neurologice.

Intoleranta alimentara nedepistata la timp afecteaza serios calitatea vietii si duce la aparitia unor afectiuni cronice.

Tratamentul constra in evitatea alimentelor ”vinovate”, determinate in urma analizelor specifice (teste pentru intoleranta alimentara). Dupa diagnosticare, meniul persoanelor care sufera de intoleranta alimentara trebuie stabilit impreuna cu un nutritionist, pentru ca nu cumva organismul sa fie vaduvit de nutrienti esentiali.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul