Publicat: 17 ianuarie 2014

Ce efecte secundare poate avea guma de mestecat

gumaMestecatul gumei poate parea un obicei inofensiv – chiar daca nu pare un lucru prea inteligent. Insa guma de mestecat poate avea cateva consecinte nedorite asupra sanatatii tale.

1. Vei manca mai putine fructe si mai multe alimente nesanatoase/ junk food

Mestecatul unei gume inainte de masa este adeseori recomandat, deoarece este o modalitate de a reduce foamea si de a manca mai putin. Dar un studiu recent publicat intr-un jurnali de specialitate demonteaza acest crez. Studiul a aratat ca mestecatul gumei nu are niciun efect asupra caloriilor consumate, dar mestecatul de guma mentolata reduce consumul de alimente sanatoase (fructe) si creste probabilitatea de a manca junk food, cum ar fi chips-uri de cartofi si dulciuri/bomboane.

2. Poate declansa tulburari ale articulatiei temporo-mandibulare (ATM)

Mestecatul gumei poate duce la simptome asociate tulburarilor ale articulatiei temporo-mandibulare, care includ dureri la nivelul maxilarului asociate cu muschii responsabili de mestecat si cu articulatiile care leaga maxilarul inferior de craniu. Suprasolicitarea oricaror muschi si articulatii din aceasta zona poate duce la dureri si probleme de sanatate, atrag atentia medicii dentisti. Multi oameni au, in urma acestei suprasolicitari, mai multe grupe de muschi incordate/contractate (muschii maxilarului, ai capului, ai gatului) si din aceasta cauza au dureri de cap, dureri de urechi sau dureri de dinti mai tot timpul.

3. Ai putea dezvolta afectiuni gastrointestinale

Sindromul de colon iritabil (SCI) este o tulburare gastrointestinala caracterizata prin dureri abdominale, crampe si modificari ale tranzitului intestinal. Guma de mestecat poate contribui la sindromul colonului iritabil, poti sa inghiti aer in exces, iar asta sporte durerile abdominale si balonarea, spun specialistii in gastroenterologie. Pe langa faptul ca inghiti mult aer in timp ce mesteci guma, indulcitorii artificiali din acest produs – cum ar fi sorbitolul – pot provoca diaree chiar si la oamenii sanatosi, care nu au avut probleme pana acum cu tranzitul intestinal.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul