Publicat: 31 martie 2014

Alimente pe care le mancam frecvent despre care nu stim cat sunt de periculoase

10-mancaruri-europene-pe-care-trebuie-sa-le-mananci-in-tara-lor-de-origine_2Exista o serie de alimente care se gatesc mai bine si devin mai gustoase atunci cand sunt supuse unor procedee termice la temperaturi inalte. Acestea sunt printre cele mai periculoase, subliniaza Academia Nationala de Farmacie din Franta, citata de „Le Figaro“. De vina pentru efectul nociv asupra sanatatii este o reactie chimica numita „glicarea proteinelor“. Glicarea este o reactie in timpul careia moleculele de glucoza se fixeaza de proteine.

O reactie chimica naturala, care se produce, de exemplu, in caz de hiperglicemie. La diabetici, masurarea glicemiei glicate (sau glicozilate – partea hemoglobinei care s-a fixat de zahar) reflecta nivelul zaharului in sange, o medie a ultimelor trei luni. Acest test permite diagnosticarea si monitorizarea diabetului zaharat. Produsii nocivi care rezulta in urma glicarii proteinelor se formeaza si sub efectul caldurii, in mod special in prezenta oxigenului, deci in timpul prepararii termice a alimentelor bogate in asparagina (un aminoacid) si in amidon (glucid).

„Aceasta reactie chimica este explicatia pentru colorarea in brun a anumitor tipuri de paine, a turtei dulci, a siropurilor colorante, a bauturilor alcoolice si a sucurilor. Tot acestei reactii se datoreaza si gustul si consistenta specifica a alimentelor prajite“, lamureste profesorul Jean-Luc Wautier, de la Universitatea Denis-Diderot din Paris.

Cele 8 alimente riscante

Se stie de mai bine de 30 de ani ca produsii rezultati in urma glicarii proteinelor (AGE) au un efect nociv, mai ales pentru ca se acumuleaza in organism, potrivit Academiei franceze de Farmacie. În categoria compusilor AGE intra acrilamida (glicotoxina), descoperita in 2002 de o echipa de cercetatori suedezi. Aceasta este potential cancerigena si toxica pentru sistemul nervos central. În plus, in luna ianuarie, un studiu american publicat in revista de specialitate „Pnas“ a stabilit o legatura intre AGE, sindromul metabolic si boala Alzheimer. Si asta nu este tot. Un nou studiu, care nu a fost inca publicat, realizat de specialistii in biologia imbatranirii la Universitatea Lille 2 din Franta, arata ca substantele AGE ar putea conduce la rigidizarea prematura a arterelor, fenomen responsabil cu instalarea hipertensiunii arteriale.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a realizat o lista a celor 8 alimente pe care le consumam frecvent si care sunt responsabile pentru 80% din aportul de acrilamida:

1. Cartofii prajiti

2. Cartofii copti

3. Chipsurile din cartofi

4. Cerealele

5. Painea prajita

6. Biscuitii

7. Paina alba

8. Cafeaua

Ce e de facut?

„Este imposibil sa traim fara glucoza si fara oxigen, asadar, formarea compusilor AGE este inevitabila. Dar exista masuri dietetice care pot limita aportul de AGE“, spune profesorul Wautier. Recomandarile oferite de autoritatile franceze sunt intuitive: evitati supraincalzirea uleiului in care prajiti cartofii, nu prajiti painea in exces, daca are portiuni arse nu le consumati, nu rumeniti prea mult alimentele in tigaie si limitati consumul de cafea.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul