Publicat: 14 ianuarie 2014

Afectiunea oculara de care sufera 70% dintre adulti, fara sa stie

ochi-rimelDaca raspunsul tau este afirmativ si in fiecare zi esti cu ochii in tot felul de gadgeturi, atunci poti sa stii ca te afli printre cei aproape 70% dintre adultii care sufera de „oboseala oculara digitala” – o boala progresiva care ar putea, in cele din urma, sa duca la boli oculare grave, concluzioneaza un nou raport realizat de The Vision Council, o organizatie nonguvernamentala care sprijina industria optica.

Suprasolicitarea ochilor – cauzata de dispozitivele digitale, este o problema de sanatate tot mai des intalnita in randul adultilor. Ochii tai nu sunt facuti sa se holbeze la un punct fix ore si ore in sir, in special la un dispozitiv care emite o lumina vizibila de inalta energie – cu alte cuvinte lumina albastra artificiala.

Expunerea indelungata la acest tip de lumina – si oboseala care vine in urma concentrarii pe acelasi punct indepartat pe o durata de timp de pana la o treime din zi sau chiar mai mult – poate crea o tensiune la nivelul ochilor tai, poate provoca uscarea ochilor, roseata, vedere incetosata, senzatia de ochi obositi, dureri de cap, dureri de spate, dureri de umar pe termen scurt, spun autorii raportului.

Pe termen lung, anii in care te concentrezi pe monitorul unui calculator pot provoca cicatrici la nivelul corneei si pierderea partiala a vederii, spune un oftalmolog care a participat la aceasta cercetare privind „computer vision syndrome”.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul