Publicat: 16 ianuarie 2014

5 statistici despre sanatate pe care ar trebui sa le stii

Check-upAstazi iti prezentam cateva cifre pe care ar fi bine sa le cunosti, intrucat sunt foarte importante pentru sanatatea ta.

Iti stii „numerele”?

Daca ti-ai dorit vreodata sa poti aduna la un loc cele mai importante informatii despre sanatate, aceasta este lista potrivita pentru tine. Aceste 5 numere sunt corelate puternic cu mai multi factori precum: inaintarea in varsta, bolile de inima, accidentele cerebrale, diabetul.

1. Tensiunea arteriala

Numarul ideal: 115/75

Acest nivel al tensiunii arteriale scade riscul de dizabilitati si deces prematur – in plus, te poate ajuta sa te simti si sa arati mai tanar.

2. Colesterolul

Numerele ideale: LDL (colesterolul „rau”) trebuie sa fie sub 100; HDL (colesterolul „bun”) trebuie sa fie peste 50.

Colesterolul situat la aceste niveluri este asociat cu arterele sanatoase, tinere.

3. Proteina C reactiva (PCR)

Numarul ideal: mai putin de 1

PCR creste atunci cand ai o inflamatie undeva prin corp – iar inflamatia cronica poate insemna ca ai probleme grave de sanatate. O valoare a proteinei C reactive mai jos de 1 te va mentine sanatoasa, cu un risc scazut de a face artrita, boli de inima si accidente vasculare cerebrale.

4. Testul HbA1c

(hemoglobina glicozilata – acel tip de hemoglobina pe care este fixata o molecula de glucoza)

Numarul ideal: 5,6 sau chiar mai mic de atat

Acest test masoara cat de mult zahar este atasat la hemoglonina ta, o proteina din sange care transporta oxigenul in sange. Cu cat este mai mare numarul indicat de acest test, cu atat mai greu sangele tau controleaza zaharul si este cel mai probabil sa dezvolti diabet zaharat sau alte probleme de sanatate.

5. Circumferinta taliei

Numarul ideal: jumatate (sau mai putin) din inaltimea ta in inch (unitate de masura egala cu 2,54 cm)

Infasoara in jurul taliei un centimetru de croitorie – in zona buricului – si masoara circumferinta. Orice urma de grasime pe care o ai pe burta este putin probabil sa provoace boli sau imbatranirea prematura daca circumferinta taliei este sub control.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul