Publicat: 2 martie 2014

Vitamina imunitatii si a oaselor sanatoase

Vitamina D este o vitamina liposolubila care ajuta la absorbtia calciului si a fosforului, dar in mod special se ocupa de a avea oase sanatoase. Oamenii care se expun la soare constant nu au nevoie de suplimente de vitamina D pentru ca soarele produce suficienta la nivelul sintezei pielii.

Este bine daca poti sa iti expui corpul de doua-trei ori pe saptamana, dar asta variaza in functie de varsta, tipul pielii, sezon, momentul zilei. Exista cinci forme de vitamina D: D1, D2, D3, D4, D5. Doua dinre acestea sunt cele mai importante pentru oameni: D2 (ergocalciferol) si D3 (colecalciferol).
Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au constatat ca nivelurile de vitamina D din organism la inceputul unei diete pot prezice succesul pierderii in greutate. Cercetatorii au descoperit si ca nivelurile mari de vitamina D au un impact semnificativ asupra genelor implicate in cateva procese biologice asociate cu boala (inclusiv cancer), boli autoimune, cardiovasculare si infectioase.

Un nivel scazut de vitamina D creste riscul sclerozei multiple, diabetului de tip 1 si 2, diferitelor tipuri de cancer (in special cel de colon), diferitelor probleme cu inima, problemelor mentale (inclusiv schizofrenie), atacurilor cerebrale, imunitatii scazute si al altor boli autoimune. Printre cele mai expuse riscului de a avea o cantitate mica de vitamina D se numara:

persoanele cu pielea inchisa la culoare intr-un mod natural (melanina actioneaza ca un filtru UVB si reduce cantitatea de vitamina D pe care pielea o produce )

persoanele care se expun foarte putin la soare sau deloc (batranii, persoanele care isi acopera corpul din motive religioase sau culturale, cele care in mod deliberat nu se expun la soare, persoanele spitalizate pe perioade indelungate, cele care sunt expuse riscului de a avea cancer, cele cu boli cronice sau dizabilitati)

sugarii

persoanele obeze, cele care sunt in stadiile finale de cancer de ficat, cele care au probleme cu rinichii.

Dozele recomandate de vitamina D

Recomandarile pentru adulti pana in 69 de ani sunt de 600 IU/zi, iar cei peste 70 de ani de 800 IU/zi. Batranii au nevoie de o cantitate mai mare pentru ca odata cu varsta, petrecand mai putin timp in aer liber, pielea nu mai produce o cantitate suficienta de vitamina D. Poti verifica cantitatea de vitamina D din organism printr-un simplu test de sange.

Surse alimentare de vitamina D

Din pacate, nu foarte multe alimente contin aceasta vitamina. O poti gasi in cateva tipuri de peste (somon, ton si scrumbie), la fel si in uleiurile din ficat de peste. De asemenea, se gaseste in cantitati mici in ficatul de vita, branza, laptele integral si galbenusul de ou. Majoritatea dintre acestea contin vitamina D3. Exista de asemenea cateva sortimente de ciuperci care contin o cantitate variabila de vitamina D2.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul