Publicat: 27 ianuarie 2014

Rutina zilnica poate determina calitatea somnului

s560x316_somn-1Ai grija cum iti petreci ziua si cum iti imparti programul intre diferitele sarcini daca vrei sa ai un somn cat mai bun! Potrivit unui studiu recent, rutina zilnica stabila duce la promovarea unui somn cat mai calitativ.

Calitatea somnului este o problema cu care se confrunta majoritatea populatiei globului. Problemele de la job sau de la facultate, presiunea exercitata de societate, lipsa banilor si nevoia de a duce o viata mai buna, toate acestea sunt generatoare de stres. Iar acest lucru se rasfrange asupra starii tale de sanatate, inclusiv asupra modului si timpului in care tu te odihnesti.

Unul dintre modurile prin care poti combate calitatea defectuoasa a somnului este printr-o rutina adecvata. Fie ca te duci la facultate sau ai un serviciu, atunci cand iti stabilesti activitatile zilnice intr-o anumita ordine iti ajuti, de fapt, organismul sa se poata odihni mai bine. In plus, vei reusi si sa te culci mai rapid.

Potrivit unui studiu publicat in „Journals of Gerontology: Series B” si citat de Reuters, tinerii adulti care se duc la munca si iau cina in jurul aceleiasi ore in fiecare zi reusesc sa doarma mai bine si chiar sa se trezeasca de mai putine ori pe timpul noptii.

Studiul, realizat de cercetatorii de la Universitatea Alabama din Tuscaloosa, SUA, a inclus 50 de adulti, cu varste intre 18 si 30 de ani, si alte 50 de persoane, a caror etate s-a situat intre 60 si 95 de ani. Toti cei 100 de participanti la cercetarea legata de somn au tinut cate un jurnal in care au notat ora la care au realizat diverse activitati zilnice si cat de bine au dormit noaptea de-a lungul a doua saptamani.

Studiul nu ofera recomandari noi sau tratamente pentru un somn mai bun, insa autorii acestuia spun ca ridica noi intrebari cu privire la cercetarile viitoare.

„O activitate mai ampla si un nivel de vigilenta mai mare pe timpul zilei maresc nevoia noastra de somn pe timpul noptii”, a spus psihologul Natalie Dautovich, de la Universitatea Alabama, specialistul care a condus studiul.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul