Publicat: 24 martie 2014

Picatura de sange care-ti testeaza 30 de boli

sange_03_f56de5568bCu o picatura de sange de marimea unui strop de ploaie, Elizabeth Holmes, creatoarea testului revolutionar de sange Theranos, spune ca poate depista 30 de boli. Este o descoperire care pune la incercare sistemul american de sanatate, din toamna anului trecut de cand au fost introduse aceste teste in California si Arizona. Ele sunt mult mai ieftine decat analizele de sange uzuale din sistem, si – spune autoarea lor – au un procent mai mic de erori.

Prin noua procedura se elimina cateva din etapele clasice din circuitul unei mostre de sange analizat in laborator: transportul si prelucrarea cu anumite substante chimice, in anumite aparate. Acesti factori sunt responsabili de pana al 70% dintre erorile ce pot aparea in procedura clasica de analiza a sangelui, dupa cum zice Smithsonian Magazine, care citeaza un raport de specialitate, potrivit eva.ro.

Holmes a inceput sa lucreze la acest procedeu de testare a sangelui in urma cu zece ani si acum este in curs de a face intelegeri cu retele de clinici care sa le poata furniza pacientilor lor astfel de teste aproape de casa. Procedura este foarte simpla, pacientului ii este crescuta presiunea sangelui printr-un garou aplicat pe brat, apoi printr-o usoara intepatura se preleveaza picatura de sange necesara. Faptul ca sangele nu trebuie transportat la un laborator special, si ca pentru testarea a 30 de boli este nevoie de o singura picatura de sange face procedura ideala pentru orice pacient, dar mai ales pentru acei bolnavi care au probleme cu prelevarea unor probe consistente de sange sau care au vasele de sange deteriorate din cauza bolii.

E de urmarit cum va reusi acest produs ieftin si revolutionar sa se impuna pe cea mai scumpa piata de servicii medicale din lume, cum este cea americana, si de ce nu, ar trebui sa urmarim daca vreo clinica privata macar se gandeste sa-l introduca si la noi.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul