Publicat: 13 martie 2014

Pernele pe care dormi trebuie inlocuite la fiecare doi ani

1-an-extensive-pillow-menu-with-nine-choices-of-pillowsIn urma unui studiu care a aratat ca britanicii isi risca sanatatea fiindca folosesc aceleasi asternuturi prea mult timp, Consiliul Somnului din Marea Britanie a lansat un set de recomandari privind intervalele de timp la care trebuie schimbate pernele si pilotele. Asadar, potrivit specialistilor britanici, pernele ar trebui inlocuite la fiecare doi ani si pilotele trebuie aruncate dupa cinci ani de utilizare, potrivit adevarul.ro.

Daca acestea nu sunt schimbate cu regularitate, riscam sa suferim de probleme la nivelul coloanei cervicale din cauza deteriorarii pernelor, care nu mai ofera sprijinul potrivit capului si gatului. Nici salteaua nu are o durata de viata nelimitata, si ea trebuie inlocuita la fiecare sapte ani, recomanda Consiliul britanic al Somnului.
De asemenea, daca nu schimbam suficient de des asternuturile, riscam sa suferim probleme respiratorii pe fondul „intoxicatiilor cu acarieni de praf“, cum le numesc specialistii.

„Acarienii sunt mici paianjeni microscopici, rude cu scabia (raia), dar care traiesc in praful din casa, in puf, in pene, dar si in lana animalelor. Ei pot patrunde in piele, sub scuame (portiuni uscate ale pielii) sau chiar la radacina firelor de par”, explica profesorul doctor Anca Zbranca, medic primar dermatolog la Clinica Roderma din Iasi. O dovada a faptului ca nivelul de praf si de acarieni este crescut o reprezinta persistenta sau chiar agravarea simptomelor de alergie, care ar trebui sa se atenueze atunci cand petrecem mult timp in casa.

„Stranutul, mancarimile de nas, de ochi, nasul infundat sau care curge sunt manifestarile sugestive care trebuie sa ne determine sa luam masuri“, ne sfatuieste medicul primar alergolog Camelia Berghea de la Spitalul „Al. Obregia“ din Bucuresti.

Nivelul crescut de umezeala din casa este principalul factor care favorizeaza multiplicarea acarienilor. Pentru a-l combate, aerisiti zilnic si, daca este cazul, folositi dezumidificatoare. Un alt truc pentru reducerea umiditatii este sa evitati uscarea rufelor in casa. In plus, acarienii mor la temperaturi extreme. Astfel, se pot folosi aspiratoare cu aburi pentru a curata toate suprafetele (covoare, podele, pereti, perdele si tapiterii).

„De asemenea, pernele, carpetele pufoase si jucariile de plus se pot introduce din cand in cand la congelator sau in lada frigorifica. Este bine ca persoanele cu predispozitie alergica sa foloseasca lenjerie, perne si pilote antiacarieni“, precizeaza prof. dr. Anca Zbranca.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul