Publicat: 7 decembrie 2013

Garden Bridge, podul-gradina pe care britanicii il vor construi peste Tamisa

Garden BridgeEnglezii planuiesc sa construiasca un pod revolutionar in Londra, peste Tamisa, cu pomi, flori salbatice si plante specifice habitatului fluvial al capitalei britanice, scrie Huffington Post, citat de Mediafax.

Visul actritei Joanna Lumley, care incă din 1998 imagina un „pod verde” care sa uneasca nordul si sudul Londrei, este aproape sa devina realitate, dupa ce guvernul britanic a anuntat o contributie de 30 de milioane de lire sterline in sprijinul proiectului.

Garden Bridge, podul gradina, ar urma sa coste in jur de 150 de milioane de lire sterline, in jur de jumatate din bani fiind stransi din donatii private.

Transport for London, oraganismul care coordoneaza transportul public din capitala britanica, va asigura patru milioane de lire pentru dezvoltarea proiectului.

Scopul principal al podului nu pare a fi decongestionarea traficului, intrucat proiectul este strict pietonal, iar locul ales pentru constructie se afla intre alte doua poduri peste Tamisa, Waterloo Bridge si Blackfriars Bridge.

Garden Bridge Trust, organizatie al carei scop este supravegherea proiectului, a fost lansata la 1 noiembrie. Lord Mervyn Davies a fost numit presedinte, iar horticultorul Dan Pearson a fost desemnat sa se ocupe de flora care ocupa trecerea peste Tamisa.

Arhitectul care va proiecta constructia este Thomas Heatherwick, cel care a realizat New Bus for London, o linie de autobuze supraetajate, dar si structura care a sustinut flacara olimpica de la Jocurile din 2012.

„Gradina va fi senzationala din toate punctele de vedere: un loc fara zgomot sau trafic, unde singurele sunete care se vor auzi vor fi cantecele pasarilor si zumzaitul albinelor, suieratul vantului printre crengi si apa care curge dedesubt”, spune Lumley. „Probabil ca va fi cel mai lent mijloc de a traversa râul, pentru că oamenii se vor opri să admire vegetatia si peisajul urban. Totodata va fi o alternativa sigura si comodă de a traversa Tamisa pentru navetisti”, adauga ea.

Constructia ar urma sa aiba o lungime de 367 de metri si o latime maxima de 30 de metri. Desi nu au obtinut inca permisele necesare inceperii proiectului, dezvoltatorii spera sa finalizeze constructia pana in 2017.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul