Publicat: 20 februarie 2014

Dieta recomandata pentru tenul acneic

dietapentruacneecesamanancicandaiacnee_400Pe chipul nostru fara machiaj se citeste imediat starea de sanatate fizica si emotionala, pielea fiind un fidel barometru pentru tot ceea ce se întampla dincolo de ea, atat în interiorul, cat si în exteriorul nostru.

Acneea vulgara este rezultatul unei suprainfectii cu diversi agenti patogeni a zonelor care prezinta exces de sebum, manifestandu-se îndeosebi pe fata, dar deseori si pe spate. Ea apare în mod uzual la varsta adolescentei, datorita dezvoltarii activitatii glandelor hormonale.

Atunci cand acneea persista si dupa varsta adolescentei fenomenul este asociat cu problemele de ordin hormonal, disfunctii metabolice si nivelul ridicat de stres din viata noastra.

Cauzele aparitiei acestei afectiuni sunt multiple, aproape mereu existand si o predispozitie a anumitor persoane pentru acnee, de aceea este necesar sa abordam un program complex de îngrijire bazat pe o nutritie adecvata si un tratament cosmetic ce contine o rutina specializata de îngrijire a tenului.

Ce alimente trebuie sa mancam atunci cand avem acnee?

In ultimii ani au aparut din ce în ce mai multe dovezi si studii care certifica legatura stransa dintre tipul de alimentatie pe care îl avem si felul în care ”se prezinta” acneea noastra. Asadar, ce anume va trebui sa mancam sau sa nu mancam atunci cand ne confruntam cu aceasta problema?

“La persoanele predispuse la acnee, o dieta atent supravegheata poate aduce beneficii majore: poate ameliora mult leziunile specifice, poate tine sub control activitatea glandelor sebacee pentru ca acestea sa nu mai produca în exces sebum si keratina, poate favoriza refacerea tesutului traumatizat si poate reduce nivelul de inflamatie”, sustine Dr. Ruxandra Plesea, medic rezident în diabet zaharat, boli de nutritie si metabolism.

In primul rand va trebui sa renuntam la dulciuri sau mai bine zis la alimentele cu un indice glicemic crescut deoarece acestea stimuleaza în exces glandele sebacee, exact ceea ce nu ne dorim.

Va trebui sa acordam o atentie mai mare aportului de vitamine (A, C, E) din surse naturale (morcovi, spanac, patrunjel, citrice, pepene rosu, ardei iute, nuci, seminte, masline etc.) pentru a împiedica hiperkeratinizarea în exces si congestia.

Zincul este un mineral cheie în sanatatea pielii si se gaseste în mancaruri precum vegetalele cu frunze verzi, nuci, leguminoase, seminte de floarea soarelui, ciuperci.

Atentie însa si la unele minerale în exces, ce agraveaza acneea, precum iodul din suplimentele alimentare.

Acneea si cura de detoxifiere

“Este nevoie de diete de detoxifiere periodice pentru a ajuta organele specializate ale corpului în detoxifierea organismului, sa functioneze la paramentri optimi. Aceste cure de detoxifiere trebuie urmate la indicatia si sub supravegherea unui specialist în nutritie, deoarece ele pot afecta sistemul nostru imunitar sau chiar deregla metabolismul”, a adaugat medicul Ruxandra Plesea.

Sanatatea ficatului si a tubului digestiv se vor reflecta la nivelul tenului. Acneea apare de multe ori si ca urmare a intolerantelor alimentare sau ca efect al unei stari avansate de intoxicare a organismului nostru datorita supraexpunerii la tot felul de toxine provenite din mediul extern sau intern.

Important este si continutul de fibre alimentare din dieta noastra; alegem alimentele integrale precum cerealele si leguminoasele cat mai neprocesate si încercam sa ne ferim de dietele prea bogate în carne si lactate, acestea fiind produse lipsite de fibre alimentare si care în exces sunt alimente proinflamatorii. csid.ro

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul