Publicat: 12 decembrie 2013

Cum sa va alegeti bradul de Craciun, dupa un model matematic

brad-de-craciunPentru alegerea unui brad potrivit de Craciun din multitudinea de varietati existente, un matematician de la Universitatea Kingston din Londra a conceput o metoda care conduce la solutia potrivita prin patru intrebari cheie.

„Preferati un pom natural?”. Daca raspunsul este „nu”, inseamna ca trebuie cumparat un brad artificial. Daca raspunsul este „da”, raman trei etape inainte de alegerea bradului.

„Va place un brad cu ramuri dese?, ‘Vreti ca bradul sa aiba un parfum de Craciun? si Vreti sa ornati pomul de sus pana jos?” sunt celelalte trei intrebari.

„Pomul decizional de Craciun” conceput de Gordon Hunter se bazeaza pe o metoda stiintifica folosita de obicei pentru rezolvarea unor probleme complexe, de exemplu de medici atunci cand pun un diagnostic sau prescriu tratamentul potrivit. In ceea ce priveste bradul de Craciun, se iau in considerare factori de selectie ca mirosul, stilul, culoarea si marimea.

Gordon Hunter a raspuns unei provocari lansate de o mare firma de gradinarit, care a vrut sa isi ajute clientii sa aleaga bradul cel mai potrivit gusturilor lor.

„A fost interesant sa recurg la o metoda pe care o folosesc in cercetarile mele si sa realizez o aplicatie originala de sezon, accesibila tuturor”, a spus cercetatorul, mentionat intr-un comunicat al Universitatii Kingston.

„Cu ajutorul ‘pomului decizional’, clientii nostri vor pierde mai putin timp uitandu-se la numeroasele soiuri disponibile si vor avea mai mult timp sa se gandeasca cum sa isi infrumuseteze bradul”, a spus Steve Guy, expert in pomi de Craciun la firma de gradinarit Dobbies.

Anul trecut, doi studenti de la Societatea de matematica a Universitatii Sheffield au pus la punct o formula matematica pentru calcularea cantitatii ideale de globuri si ghirlande, in functie de inaltimea bradului.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul