Publicat: 19 martie 2014

Cum sa pregatesti in mod sanatos carnea la gratar

gratarul-de-vara-nu-mai-are-secrete-cum-sa-faci-un-hamburger-perfect_size1Temperaturile crescute, flacara directa si fumul – elemente specifice gratarului in aer liber, pot da nastere substantelor cancerigene.

Mai exact, sunt generate hidrocarburi aromatice policiclice, compusi care se formeaza in fumul rezultat din grasimea ce se scurge din carne si arde pe gratar, care se vor regasi din plin in crusta de deasupra carnii, si amine heterociclice, care sunt produse in carne ca urmare a expunerii la temperaturi extreme.

Cu alte cuvinte, preparati carnea pe gratar la foc mic, chiar daca dureaza mai mult si evitati sa o ardeti.

Potrivit Institutului pentru cancer din Statele Unite, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la san, colon, ficat, piele, plaman si prostata, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relationate cu leucemie, infectii gastrointestinale si cancer pulmonar.

De asemenea, o alta regula de aur a prepararii gratarului este sa tineti carnea in lazi frigorifice pana sa o puneti pe gratar deoarece expunand-o la soare sau tinuta la temperaturi improprii va exista riscul de dezvoltare a unor germeni precum Salmonella, Escherichia coli si Staphylococcus aureus, care pot afecta starea de sanatate in cel mai scurt timp si, in loc de o vacanta reusita, vei avea parte de greata, voma, diaree si crampe abdominale severe.

Inainte de a va apuca de barbeque, nu uitati sa curatati riguros gratarul pentru a elimina urmele anterioare si sa il ungeti cu ulei, nu cu slanina sau alte grasimi, pentru a impiedica arderea carnii.

Pentru a reduce nivelul substantelor toxice produse in timpul gatitului la temperatura ridicata este indicat sa marinati carnea cu cateva ore inainte intr-un amestec de ulei de masline, usturoi, zahar, mustar, ceapa, suc de lamaie si ierburi aromatice, care vor avea rol de bariera protectoare.

Desi unora le place carnea usor carbonizata, specialistii avertizeaza ca aceasta este deosebit de periculoasa.

Atunci cand lasam carnea sa se innegreasca introducem inconstient in organism toate acele substante nocive care ne pot expune unui risc crescut de cancer, in special cancer de colon.

Daca o parte din bucata de carne se arde, aceasta trebuie rasa si curatata, asa cum trebuie procedat si cu murdaria sau arsurile care raman pe gratar.

Nici carnea in sange nu este recomandata deoarece exista riscul de toxiinfectii, deci echilibrul este cheia sanatatii.

Pentru a reduce riscul formarii de substante daunatoare este important sa folosim carne cat mai slaba, fara grasime, sa dam la o parte pielita de pe pulpe si sa retinem ca pestele se gateste foarte repede deci nu e nevoie sa stea foarte mult pe gratar.

In plus, trebuie ca temperatura sa fie raspandita uniform, deci carbunii sau lemnele de foc trebuie imprastiate astfel incat sa arda constant iar carnea sa nu fie pozitionata chiar deasupra, ci sa ridicam gratarul cu ajutorul unor caramizi.

In cazul in care preferati carnea de porc la gratar, retineti ca aceasta se gateste mai greoi, deci va fi necesar un timp mai lung de stat pe gratar, existand astfel un risc crescut de formare a substantelor cancerigene. Pentru reducerea nivelului de hidrocarburi cancerigene, puteti baga in prealabil carnea la cuptor pentru cateva minute, astfel incat sa scurtati gradul de expunere la fumul nociv si pentru a evita carnea arsa la exterior si cruda la interior.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul