Publicat: 6 ianuarie 2014

Culoarea si starea unghiilor tale, semne ale sanatatii organismului

very-nice-nails-12Daca ne uitam cu atentie la unghiile noastre putem sesiza variatii subtile in ceea ce priveste textura, culoarea si forma acestora. Aceste imperfectiuni, desi pentru noi nu par sa aiba o importanta prea mare, pentru un ochi experimentat pot spune foarte multe despre starea generala de sanatate.

Iata cateva semne care ar putea sa indice afectiuni ale organismului.

1. Unghiile deschise la culoare (albe)

Unghiile albe pot fi semnul unor boli precum ciroza, diabetul sau hipertiroidismul. Uneori, pe unghii se pot observa linii transversale paralele, albe, care sunt semnul unui deficit albuminic ce poate fi cauzat de boli renale sau hepatice cronice. Ele nu sunt practic pe unghie, ci pe deget, pe patul unghial, de aceea nu îşi modifică poziţia o dată cu creşterea unghiei. Uneori, se formează linii adânci, care pot fi cauzate de un traumatism, dar şi de o boală gravă, din trecutul apropiat, care a stopat pentru un timp dezvoltarea unghiei.

2. Unghiile albăstrui

Nuanta de albastru este un indicator pentru boala pulmonara cronica obstructiva (BPOC), emfizem pulmonar sau alte boli pulmonare. Nuanta de albastru a unghiilor reprezinta un tip de cianoza cauzat de existenta unui nivel scazut de oxigen care circula in globulele rosii din sange. Totodata, acestea pot reprezenta un nivel ridicat al hemoglobinei in circulatia sanguina. Daca unghiile revin la culoarea naturala, in urma incalzirii si/sau masajului, cauza acestui semn este tulburarea de circulatie a sangelui cauzata de expunerea la frig, constrictie (tesuturi sau vase sangvine care furnizeaza oxigen tesuturilor) sau din alte motive. Daca unghiile isi pastreaza nuanta de albastru, atunci poate fi vorba despre o afectiune sau anomalie structurala care interfereaza cu capacitatea organismului de a oxigena globulele rosii din sange.

3. Unghiile îngălbenite

Colorarea in nuante de galben a unghiilor poate aparea din cauza afectiunilor respiratorii, precum bronsita acuta, sau umflarea mainilor (limfedem). In cazul sindromului unghiilor galbene, acestea se ingroasa, cresc cu dificultate si conduc la modificari de culoare. Unghiile afectate de aceasta boala pot fi lipsite de cuticule si se pot detasa de tesut in anumite zone. Totusi, Una dintre cele mai comune cauze ale îngălbenirii unghiilor este infecţia fungică. Mai rar, unghiile galbene pot fi semne ale unor afecţiuni mai grave precum boli ale tiroidei, diabet sau psoriazis.

4. Unghiile roase

Obiceiul unei persoane de a-si roade unghiile este un comportament repetitiv din care rezulta distrugerea unghiilor si adesea a pielii din jurul unghiilor, dar si a cuticulelor. Rosul compulsiv al unghiilor se mai numeste onicofagie.Viciul poate deveni destul de grav, astfel incat cei care isi rod unghiile pot experimenta sangerari, vanatai, infectii sau chiar lezarea permanenta a degetelor. Comportamentul este adesea inconstient si persoanele in cauza pot avea dificultati in ceea ce priveste oprirea obiceiului negativ, intrucat actiunile implicate nu sunt constiente. Rosul unghiilor a fost de asemnea asociat cu tulburarea obsesiv-compulsivă

5. Unghiile crapate sau rupte

Dacă unghiile sunt uscate, se crapă sau se rup în mod frecvent, e posibil să suferiţi de boli ale glandei tiroide. Unghiile care se crapă sau se rup uşor însoţite de o tentă gălbuie a suprafeţei lor sunt de cele mai multe ori semne ale unei infecţii fungice.
Acestea mai pot fi si cauza artritei. In general, artrita este privita ca pe o boala specifica varstei a treia si caracterizata prin dureri ale incheieturilor. Aceasta este, de fapt, doar osteoartrita, una dintre cele peste 100 de tipuri de artrita. Multe dintre formele artritei produc craparea unghiilor si alte schimbari importante la acest nivel, ce servesc drept indiciu pentru depistarea afectiunilor nediagnosticate.

6. Linii negre sub unghii

Pot fi foarte semnificative pentru existenta unui
melanom subunghial(cancer de piele foarte agresiv). In acest caz liniile negre sunt mai groase si trebuie sa va adresati de urgenta medicului. Aceste semne pot fi insa si fiziologice la rasa neagra, iar  daca sunt mai subtiri, pot fi doar mici hemoragii subunghiale datorate unor minitraumatisme.

7.Unghiile îngrosate

Unghiile îngroşate apar în infecţii fungice sau limfedem, iar cele friabile în hipotiroidism, tuberculoză, anemie, psoriazis, lichen, dar şi în cazul unghiilor suprasolicitate, asupra cărora acţionează îndelungat apa, detergenţii, solvenţii, inclusiv banalul dizolvant pentru unghii.

8. Unghiile bombate

Unghiile convexe, a „sticla de ceas” apar în boli cardiace congenitale, endocardită, afecţiuni pulmonare cronice (neoplasme, fibroza, bronşita cronică, emfizem, bronşiectazie, abces), boli intestinale inflamatorii etc. Unghiile care se desprind de patul unghial se întâlnesc în psoriazis, dermatită, infecţii cu candida, dar şi în hipertiroidism.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul