Publicat: 28 februarie 2014

Condimentul din bucataria ta despre care nu stiai ca are efecte miraculoase

foi de dafin_52a0506e21ed6Boli ale articulatiilor

O frunza mare de dafin (sau 2-3 mai mici) se spa­la, se usuca si se rupe in cate­va bucati. Se rasneste im­preuna cu 3 cuisoare, cate o lingura de seminte de in, de marar, coriandru si chimen. 1/2 lingurita de amestec se pune in man­care sau se bea cu apa, in tim­pul meselor, de 2 ori pe zi. Reteta este contra­indi­cata per­soanelor ce n-au voie sa consume condi­mente, de ex. cele cu ulcer gas­tric. Efec­tul apare in 2 sapta­mani. Articulatiile ca­pata o mo­bilitate mai buna, se diminueaza durerile, veti urca sca­rile mai usor, mai ales daca tratamentul cu da­fin este aso­ciat cu un regim ali­mentar bazat pe legume si fructe proas­pete, fara carne si alcool. Retetele fa­vo­rizeaza si im­bu­natatirea starii in­tre­gului orga­nism. Me­toda este contra­indicata bolnavilor cu tensiune mica, gastri­ta, ulcer gastric sau duodenal, cancer la rinichi si coa­gula­bili­tatea sangelui scazuta.

Bronsita

Frunzele de dafin actioneaza ca un expectorant. Cate o lingurita de frunze de dafin zdro­bite amestecate cu frunze de salvie si eucalipt se fierb timp de 10 minute in 500 ml de apa acoperita cu capac, pe un foc domol. Se bea caldut, cate 2 linguri la fiecare 2 ore, de 5 ori pe zi.

Cancer la gat si esofag

Se picura 15 ml tinctura de dafin (puteti masura cu o seringa) in 50 ml de apa sau, mai bine, intr-un ceai preparat din 3 frunze rotun­de de muscata cu flori rosii si 300 ml de apa. Se tine 20-30 sec. in gura, cu capul ridicat, apoi se inghite. In faze avan­sate, in apa se mai adauga 10 pi­ca­turi de suc de usturoi si 4 linguri de suc de pat­lagina. La fie­care 5 zile, numarul de pi­ca­­turi de suc de usturoi cres­te cu 5, pana s-a ajuns la o lingura de suc, apoi scad treptat, pana la 10 picaturi. Sunt posibile dureri de cap si senzatie de ardere in gat, dar tratamentul nu se intre­rupe. La 30 minute dupa ad­mi­nistrare, se consuma in­cet o lingura de miere de albine. Se iau pe limba cateva picaturi de miere, se tin in gura pana se dizolva aproa­pe in totalitate, se repeta pana se termina toata mie­rea din lingura. Concomitent, se fierb 2 lingurite de flori sau fructe de soc, in 200 ml de apa. Se beau cate 2 lin­guri, de 3-4 ori inainte de masa. Cu so­lutia ramasa, se face gargara de 3 ori pe zi, intre mese. De fiecare da­ta se incalzeste putin inainte de procedura.

Colecistita cronica

10-15 picaturi de ulei de dafin se beau amestecate cu lapte, iaurt sau ceai verde, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de mi­nute inainte de masa.

Diabet zaharat

Dafinul este una din plantele recomandate pentru regla­rea nivelului de zahar in san­ge, in spe­cial in faze incipiente. Pot fi folosite diferite metode de preparare a reme­diilor.

Infuzie – 10 frunze de dafin si 600 ml de apa clo­cotita. Se lasa vasul invelit in plapuma timp de 3 ore. Se beau 150-200 ml dimi­nea­ta, pe stomacul gol, iar apoi, de 3 ori in timpul zilei, impartit in doze egale, cu 30 de minute inainte de masa. Pentru un efect mai bun, la prepa­rarea infuziei se adau­ga si 2 lingurite de se­minte de patlagina.

Decoct – 15 frunze de dafin, o lingura radacina de brusture tocata si 300 ml de apa. Frunzele se rup ma­runt si se pun pe foc intr-un vas emailat, cu apa rece. Du­pa primul clocot se mai lasa pe un foc slab inca 5 minute, apoi se toarna in termos si se infuzeaza timp de 4 ore. Lichidul strecurat se bea in timpul zilei, caldut, cu inghitituri mici. Curele durea­za 3 zile, cu pauze de 10 zile intre administrarea infu­ziei sau a decoctului. Dozele administrate se corec­teaza in func­tie de rezultatele analizelor zilnice ale nivelului de glicemie. De exemplu, atunci cand valorile sunt in jur de 180-230 de unitati, se beau 200 ml dimi­neata, iar dupa sca­derea valori­lor la 130-150 de unitati doza se micso­reaza la 120-150 ml, timp de cel mult 3 luni, apoi urmeaza pauza obligatorie de 4 saptamani.

Tratamente externe

Boli de piele

Rasniti 30 frunze de dafin si un pumn de volbura uscata. Pulberea obtinuta se umezeste cu apa sau ceai de rostopasca pentru a forma o masa den­­­sa ca o crema. Se intinde pe celofan sau har­tie de per­ga­ment si se aplica pe zona afectata, pentru o juma­tate de ora. Du­pa ce scoateti cataplasma, nu spalati zo­na afectata cu apa, stergeti cu un prosopel uscat.

Eczeme, dermatite, scabie, pso­riazis

Se ameste­ca 6 linguri de pulbere din frunze de dafin cu 2 linguri frunze de ienupar tocate marunt si 12 lin­guri de unt sau untura de gasca topita. Ali­fia se apli­ca pe locurile afec­tate. Articu­la­tiile dureroase se ma­sea­za zilnic, inainte de culcare, si se invelesc cu un fu­lar de lana. Bolnavilor cu tuse puternica li se fac frectii pe spate si piept.

Excitabilitate nervoasa crescuta, insomnie

Se recomanda sa asezati o crenguta proaspata sau uscata de dafin la capatul patului. Aroma de laur inlatura per­fect starile de stres. Daca doriti si un efect somnifer, pu­­­neti o crenguta sau cateva frunze aromate si sub pat, iar pe frunte si pe ceafa se aplica cateva frunze inmu­ia­­te in prealabil, timp de 15 minute, in apa fierbinte. Se leaga capul cu un batic de lana sau de bumbac. Lau­rul poa­te inlo­cui si o dadaca pentru un copilas mic. Pu­neti cateva frunze in lea­gan si copilul se li­nisteste si adoar­­­me.

Hemoroizi

Intr-un litru de apa se fierb, timp de 5 minute, 10-12 frunze de da­fin. Se in­fuzeaza pana ce temperatura coboara la 38 de grade si se strecoara. Se fac bai de sezut, pana la raci­rea de­coctului. Procedura se repeta de 3-4 ori pe saptamana.

Nevralgie de trigemen, dureri reumatice, ra­ceala, dermatoze

Cateva frunze mari de dafin se tin in apa fierbinte, timp de 15-20 de minute. Se aplica pe locurile afectate, asezandu-le una langa alta, sub forma de cataplasma. Se acopera cu o bucata de tesatura de lana si se panseaza pentru 40-60 de minute. Daca ra­ceala este asociata cu tuse puternica, frunzele se aplica pe piept si pe spate.

Transpiratia picioarelor

Se prepara o infuzie sau decoct din 30 de frunze de dafin si 10 frunze de stejar intr-un litru de apa fierbinte, apoi se face o baie calda timp de 25 minute.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul