Publicat: 15 decembrie 2013

Cat de riscant este sa bei lapte crud

Lapte-crudUna din sase persoane se imbolnaveste dupa ce consuma lapte crud, adica nepasteurizat sau nefiert, spun cercetatorii de la Departamentul de Sanatate al statului Minnesota, SUA, conform rezultatelor unui studiu intins pe 10 ani, relateaza Live Science.

Intre anii 2001 si 2010, cercetatorii au dat peste 530 de cazuri (confirmate de analizele de laborator) de infectii cu bacterii (Salmonella, E. coli si Campylobacter) si de infestari cu paraziti (criptosporidioza) printre pacientii din statul Minnesota care au declarat ca beau lapte crud.

Laptele crud este laptele netratat termic: nepasteurizat (incalzit pentru a omori microbii si apoi racit rapid), ultrapasteurizat (sau UHT – tratat la temperaturi foarte inalte) sau fiert. Primele doua metode sunt folosite industrial.

Cercetatorii cred ca multe cazuri de infectii nu sunt declarate si de aceea nu sunt consemnate. Dar agentii patogeni din laptele crud pot produce simptome digestive (diaree, crampe abdominale si voma) care dureaza, de obicei, in jur de o saptamana.

Imbolnavirile pot sa ia forma epidemiilor (mai multe persoane din aceeasi zona se imbolnavesc intr-o perioada scurta), dar si a infectiilor sporadice, izolate, insa mult mai numeroase.

Autorii studiului recunosc ca unele dintre cazurile de infectii pot sa fie cauzate nu de lapte, ci de contactul cu vite infectate. Dar spun ca nu exista dovezi stiintifice care sa ateste beneficiile pentru sanatate ale laptelui crud, in ciuda adeptilor acestora care sustin ca este mai bun la gust si mai sanatos.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul