Publicat: 17 martie 2014

6 verdeturi de primavara pentru un meniu sanatos

verdeturiPrimavara ne bate la usa, asa ca noi consideram ca ar fi cazul sa inauguram noul anotimp cu o vizita in piata si in supermarket, la sectiunea verde. Cateva alimente au efecte extraordinare asupra sanatatii si a siluetei. O selectie facuta de cei de la Femeia.ro ne vine in ajutor.

Ceapa verde si usturoi verde

Au minunate calitati curative, efecte anticancer, sunt ideale in detoxifiere si curata sangele de toxine. Ceapa verde si usturoiul erau folosite inca din antichitate pentru tratarea starilor de melancolie, si ceapa si usturoiul sunt bune diuretice si impiedica retentia apei in organism. Ideal este sa la mananci crude, in salate sau fierte in mancaruri scazute, ciorbe si supe.

Spanacul

Nu este doar pentru Popeye, ci pentru oricine isi doreste sa isi asigure necesarul de fier, calciu, beta caroten si vitamina K, vitamina care ajuta la cresterea rezistentei vaselor sanguine si, prin aceasta, la reducerea riscului de accident vascular. O idee: prepara spaghete cu spanac.

Loboda

Este vedeta sezonului. Frunzele colorate sunt de cele mai multe ori folosite in ciorbele de primavara, dar loboda este un dar de la mama natura pe care nu-l folosim pe masura potentialului. Loboda mai este numita si spanacul francezului si are gust foarte placut, chiar si consumata cruda. Loboda este plina de vitamina C, in 100 de grame de loboda fiind doua ori mai multa vitamina C decat in kiwi si lamaie. Loboda contine fier si cantitati insemnate de vitamina K. Loboda are efect laxativ si actiune diuretic-depurativa, remineralizanta, vitaminizanta, emolienta si calmanta, previne astenia de primavara, vindeca afectiuni pulmonare si durerile de stomac.

Stevia

Este una din cele mai mari bucurii ale perioadei si una din cele mai sanatoase verdeturi de primavara. Poate fi mancata cruda, daca este foarte tanara sau gatita simplu ca si spanacul si urzicile. Stevia este bogata in vitamine (C si K), minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), are proteine si fibre. Are efect detoxifiant puternic.

Leurda, sau usturoiul salbatic

Este un adevarat medicament. In compozitia sa, leurda are tot ce-i lipseste omului din organism primavara: vitaminele A si C, sulf, ulei eteric, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru si adenozina, o substanta care reduce colesterolul si impiedica formarea trombilor. Pune leurda in salate, in combinatie cu salata verde, frunze de papadie si spanac, iar in supe si ciorbe poate fi asociata cu urzicile, stevia, spanacul.

Marar, patrunjel si leustean

Dincolo de aroma sunt adevarate injectii cu minerale si vitamine. Pune marar si patrunjel proaspat in toate salatele, chiar daca reteta originala nu cere explicit acest lucru. Consumat proaspete, in stare naturala, mararul si patrunjelul sunt o adevarata injectie cu vitamine.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul