Publicat: 5 ianuarie 2014

12 ani de sclavie, pe ecrane

12-Years-a-Slave-8Un film cu şapte nominalizări la următoarea ediţie a Globurilor de Aur şi alte zeci de premii la festivaluri recunoscute internaţional, 12 ani de sclavie recreează cu multă sensibilitate drama unui bărbat care luptă pentru a-şi redobândi libertatea şi demnitatea, din 3 ianuarie, pe marile ecrane din ţară.

Regizorul filmului Steve McQueen şi-a dorit să readucă în atenţia publicului o problemă pe care o consideră încă actuală. „Deşi avem o poveste plasată într-o perioadă bine determinată din trecut, ea este la fel de importantă şi azi. E suficient să priveşti în jur şi vei regăsi repercusiuni ale sclavagismului în fiecare zi. Încă nu a dispărut. Cei care vor urmări filmul vor realiza în ce fel şi din ce motiv lucrurile care se întâmplă azi reflectă cu fidelitate trecutul. Întreaga experienţă este relevantă şi plină de însemnătate pentru că, la final, fiecare dintre noi va realiza că este Solomon Northup într-un fel sau altul. De-a lungul filmului, publicul se va regăsi în situaţiile în care este pus personajul principal şi, inevitabil, se va întreba dacă ar fi avut curajul şi tăria de a rezista asemenea lui”.

Filmul 12 ani de sclavie este inspirat din povestea adevărată a unui bărbat care luptă pentru supravieţuire şi libertate, într-o perioadă în care culoarea pielii stabileşte valoarea umană. Înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite, Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), un bărbat de culoare liber, este răpit şi vândut ca sclav. Trecând prin momente de o cruzime insuportabilă, dar şi prin clipe neaşteptate de blândeţe, pentru Solomon nepreţuite rămân viaţa şi demnitatea sa. În cei 12 ani de sclavie, definitorie pentru destinul său va fi doar întâlnirea cu un aboliţionist canadian, interpretat de Brad Pitt.

Recompensată cu 7 nominalizări la Globurile de Aur pentru „Cel mai bun film”, „Cel mai bun actor”, „Cea mai bună actriţă”, „Cel mai bun actor într-un rol secundar”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun scenariu” şi „Cea mai bună coloană sonoră”, emoţionanta poveste a lui Solomon Northup devine unul dintre filmele cu cel mai mare potenţial la râvnitele trofee Oscar.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul