Publicat: 2 martie 2014

Vin bani grei pentru pomicultori in acest an: cat profit poti scoate dintr-o livada de meri

applesIn conditiile in care pomicultura va primi suma de 200 de milioane de euro in noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, o investitie intr-o plantatie de pomi fructiferi poate reprezenta o decizie inspirata.

Cei interesati de o astfel de afacere pot porni cu o investitie intr-o plantatie de pomi fructiferi care sa se intinda pe trei hectare, a explicat pentru WALL-STREET.ro Pavel Onea, unul dintre cei mai mari pomicultori din partea de nord a Moldovei, care detine aproximativ 50 de hectare cultivate cu meri in zona Falticeni.

Potrivit acestuia, un hectar de teren in aceasta zona ajunge si la 10.000 de euro. La aceste costuri se adauga pretul platit pentru pomii fructiferi. Astfel, intr-o livada in regim superintensiv pot fi plantati pe trei hectare in jur de 3.000 de pomi fructiferi, in timp ce o livada intensiva presupune aproximativ 1.200 de pomi. Costul unui pom fructifer ajunge in cazul merilor la 12 lei pe bucata, cele mai bune zone de achizitie fiind pe plan local Adjud, in timp ce din strainatate cele mai bune exemplare de meri pot fi cumparate din Olanda sau Polonia, costurile fiind apropiate.

De asemenea, Pavel Onea mai bifeaza pe lista de investitii cei 7.000 de euro alocati sistemului de irigatii sau cei 10.000 de lei pentru imprejmuirea celor trei hectare de livada. Optional, investitorul poate aloca resurse si pentru montarea unei plase anti-grindina, costul pentru un singur hectar ajungand la 10.000 de euro.

“Grindina, seceta si daunatorii reprezinta cele mai mare probleme intr-o astfel de activitate. Societatile de asigurari pot acoperi dauna daca vorbim de suprafete mari, insa despagubirea este mica si nu acopera costurile de refacere a plantatiei”, spune Pavel Onea.

Acesta sustine ca investitia initiala poate fi recuperata dupa 5-6 ani de activitate. Plantatia poate produce in anul trei 5-6 tone de mere.

“O livada superintensiva presupune o investitie totala de 25.000 de euro, in timp ce o plantatie intensiva ajunge la jumatate de pret. Profitul nu apare imediat, este nevoie de rabdare”, considera Onea.
Pomicultura de 16 ani

Pavel, Petru si Ciprian Onea au pornit afacerea in domeniul pomiculturii in urma cu 16 ani cu o suprafata de trei hectare si in prezent detin 50 de hectare in zona Falticeniului. Au construit sau au modernizat depozite pentru pastrarea in conditii optime a fructelor, investind ulterior si intr-o linie de productie a sucului de mere. Instalatia, care a costat peste 100.000 de euro, a fost cumparata din Germania.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul