Publicat: 16 decembrie 2013

Cum se imbogateste China cu 3 miliarde de dolari pe an de pe urma unui singur sector

politica-monoparentala-strategie-nationala-de-profit-in-china-cat-platesc-cuplurile-care-vor-sa-aiba-al_1_size9In presa chineza au aparut zvonuri conform carora Zhang ar fi de fapt tatal a sapte copii. Dar nu aceasta este ipoteza care a scandalizat opinia publica, ci faptul ca popularul regizor nu ar fi platit amenzile aferente pentru incalcarea regulii conform careia familiiele chineze nu au dreptul sa aiba mai mult de un copil.

Zhang a fost nevoit sa recunoasca in cele din urma ca nu a platit intr-adevar niciun ban statului, desi are trei copii, doi baieti si o fata, impreuna cu sotia sa, de profesie actrita.

Motivul pentru care regizorul a incercat sa scape de pedeapsa ar putea fi cuantumul amenzii, care nu este de neglijat nici macar pentru o persoana cu o situatie materiala foarte buna. Potrivit expertilor in legislatie, acesta ar putea datora acum statului nu mai putin de 26,3 milioane de dolari, pentru ca amenzile sunt intr-un fel calculate in functie de venitul familiei.

Si pentru oamenii de rand sumele sunt de-a dreptul exorbitante.

In provincia Jiangsu, unde locuieste Zhang, cuplurile care au trei copii (insemnand cu doi mai mult decat ar avea voie), trebuie sa plateasca o suma de cinci pana la opt ori mai mare fata de venitul anual combinat al sotilor, noteaza Wall Street Journal.

In Beijing, cuplurile trebuiau sa plateasca in 2012 pana la 40.000 de dolari pentru fiecare copil “in plus”, scrie China Economic Weekly, dar amenzile puteau ajunge si pana la 176.000 de dolari.

Nu este deci de mirare ca numai anul trecut guvernul chinez a reusit sa stranga la bugetul de stat in jur de trei miliarde de dolari din “amenzi sociale”. Avocatul Wu Youshui sustine insa ca suma este de fapt cu mult mai mare.

Acesta a descoperit ca, in 2012, 17 din cele 31 de provincii au strans laolalta 2,6 miliarde de dolari din amenzi. In provincia Jiangxi amenzile s-au ridicat la 550 milioane de dolari, in Sichuan la 394 de dolari, iar in Guangdong, acestea au insumat 239 milioane de dolari anul trecut. Pana acum, in 2013, suma ajunsese deja la 3,1 miliarde de doalri, numai in 23 dintre provincii.

Desi guvernul chinez ar trebui sa foloseasca acesti bani pentru a-i cheltui in folosul serviciilor sociale, astfel incat in cele din urma tot copiii sa beneficieze de ei, auditul lui Wu arata ca acest lucru nu se intampla. Acesta sustine ca absolut nici una dintre provincii nu a putut sa ofere informatii despre traseul banilor si ca cea mai mare parte dintre acestia au ajuns in buzunarele autoritatilor locale.

Autoritatile au relaxat putin regula de curand. In cazul in care ambii parinti sunt copii unici, acestia au dreptul sa aiba la randul lor doi copii. Toti ceilalti insa trebuiesa plateasca. Iar pentru cei care refuza sa se conformeze, statul a gasit solutia: pur si simplu retrage cuantumul amenzii din conturile bancare ale celor care nu s-au supus legii.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul