Publicat: 4 decembrie 2013

Americanii simt ca tara lor ISI PIERDE INFLUENTA in lume

suaPentru prima oara in ultimii 40 de ani, majoritatea americanilor estimeaza ca influenta tarii lor este in declin si ca SUA exercita o putere la nivel mondial mai redusa decat in trecut, indica un sondaj al  institutului Pew Research Center realizat pe un esantion de peste 2.000 de persoane, in perioada 30 octombrie – 6 noiembrie, scrie romaniatv.net.

Sondajl mai arata ca majoritatea americanilor crede pentru prima oara ca SUA ar trebui „sa se ocupe de propriile lor afaceri” la nivel international. „Pentru prima oara in aproape 40 de ani de sondaje, majoritatea persoanelor intervievate (53 %) considera ca SUA joaca un rol mai putin important si mai relevant la scara planetara decat cu un deceniu in urma”, subliniaza Pew in studiul sau. Aceasta cifra este superioara cu 12 puncte in raport cu 2009 si reprezinta mai mult decat dublu in raport cu 2004, in timpul administratiei George W. Bush.

Circa 70 % dintre persoanele intrebate considera, intre altele, ca SUA inspira mai putin respect decat in trecut, la niveluri similare celor de la finalul celui de-al doilea mandat al lui George W. Bush. Politica externa a actualului presedinte Barack Obama este criticata vehement in studiu: 56 % o dezaproba, fata de 34 % care o sustin. „Americanii dezaproba in special felul in care a gestionat situatia in Siria, Iran, China si Afganistan”, continua raportul.

Lupta antiterorista apare ca unul dintre singurele domenii in care americanii care aproba activitatea lui Barack Obama sunt mai numerosi decat cei care o dezaproba (51% fata de 44%)

Alt aspect surprinzator al sondajului, pentru prima oara in ultima jumatate de secol, 52 % dintre persoanele intervievate estimeaza ca SUA ar trebui „sa se ocupe de propriile lor afaceri pe plan international si sa lase alte tari sa incerce sa se descurce mai bine decat ele insele”, fata de doar 38 % care cred contrariul.

Cei care cred ca SUA actioneaza prea mult pentru a incerca sa rezolve problemele lumii (51 %) considera in general ca problemele de acasa, in special economia, ar trebui sa fie dimpotriva principala prioritate a administratiei in exercitiu.

Totusi, 77 % dintre persoanele intervievate subliniaza ca schimburile si legaturile comerciale cu alte tari raman benefice tari.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul