Publicat: 9 martie 2014

Tot ce trebuie sa stii despre un implant dentar

Aparitia si utilizarea pe scara larga a implanturilor dentare a constituit, fara indoiala, o revolutie si un punct de rascruce in stomatologia moderna. Cu toate ca incercari de a inlocui dintii lipsa s-au facut chiar in timpuri stravechi, in epoca mayasilor sau a egiptenilor, implanturile dentare asa cum le cunoastem astazi si-au facut loc in arsenalul terapeutic al medicilor dentisti abia prin anii ’60 si de atunci au fost constant imbunatatite.

Intr-o descriere simplificata, implantul dentar este o ”radacina artificiala” metalica (titan) pe care pacientii il denumesc deseori „surub”. Acesta se insereaza in os (maxilar sau mandibula) si se acopera cu o coroana ceramica ce reproduce fidel forma si culoarea dintilor naturali.

Chiar daca in majoritatea cazurilor este varianta ideala, tratamentul cu implanturi dentare ii ingrijoreaza inca pe pacienti datorita numeroaselor mituri care s-au creat in jurul lor si pe care vom incerca sa le demontam in continuare.

1.      Implantul dentar doare!
Cu toate ca procedura in sine este un act chirurgical, dumneavoastra nu veti simti durere sau disconfort in timpul inserarii implanturilor, deoarece se lucreaza sub anestezie loco-regionala. Dupa disparitia efectului anesteziei, datorita inflamatiei locale este posibil sa apara un usor disconfort, dar acesta dispare la administrarea unor antiinflamatorii si antibiotice obisnuite precum Tador, Ibuprofen, Ketonal, Amoxicilina, etc.

2.      Organismul poate respinge implantul!
Implantul este un corp strain, insa este ”silentios” din punct de vedere biologic, in sensul ca sistemul imunitar nu ”vede” respectivul material ca pe un antigen si nu reactioneaza. Daca se respecta cu strictete protocolul operator, iar inserarea implantului se face corect, nu exista motive de respingere. Inca un lucru de luat in seama este starea generala de sanatate a individului, care rareori (osteoporoza, leucemie, afectiuni cardiace severe, etc), contraindica protezarea pe implanturi.

Nu in ultimul rand, trebuie observata igiena orala a pacientului, deoarece la cei cu o igiena orala deficitara, neglijenta, implanturile vor fi sortite esecului.

3.      Sunt prea batran pentru implant dentar!
Sub nicio forma, varsta dumneavoastra nu este un criteriu de selectie. Ceea ce conteaza, insa, este varsta edentatiei, adica de cat timp lipseste dintele de pe arcada. Cu cat inlocuirea dintelui lipsa se realizeaza mai tarziu, cu atat osul care va primi implantul poate suferi modificari mai importante, creasta alveolara se va atrofia. Din fericire, exista proceduri care sa remedieze aceasta problema si sa creeze terenul potrivit insertiei implantului

4.      Implantul dentar nu este confortabil!
Dimpotriva, implantul dentar ofera un confort sporit pacientului si senzatia este apropiata de cea a dintilor naturali. Cu certitudine, functii obisnuite precum masticatia, fonatia (vorbitul), estetica (aspectul) sunt indeplinite cu mai mult succes de un implant,  in comparatie cu o proteza mobila clasica, de exemplu.

Confortul nu consta doar in  estetica si functie, dar si in usurinta igienizarii, lucru esential in longevitatea implantului.

5.      Implantul dentar este scump si nu imi permit!
Chiar daca implantul dentar reprezinta, de cele mai multe ori, varianta ideala, el nu este propus de anumiti medici, sau daca este propus, este respins cu usurinta de catre pacienti, din considerente financiare. In aceasta ecuatie, trebuie avut in vedere ca la o lucrare protetica obisnuita, pentru un singur dinte lipsa veti plati inca doi dinti marginali, ”stalpii” de sustinere, deci 3 dinti. Deci, pe langa faptul ca la un implant platiti strict dintele lipsa, nu trebuie neglijat nici faptul ca implantul este solutie mult mai conservatoare, salvand doi dinti integri de la slefuirea necesara.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul