Publicat: 30 martie 2014

Tot ce trebuie sa stii despre testul Papanicolau

test-1368746664Testul Papanicolau este aliatul tau numarul 1 in lupta impotriva cancerului cervical. Aceasta afectiune, care nu cauzeaza simptome si/sau durere in face incipiente, poate fi depistata prin intermediul testului Papanicolau. Este esential sa nu neglijezi examenele pelvine si sa apelezi la ginecolocul tau de fiecare data cand ai o problema.

Ce este testul Papanicolau

Testul Papanicolau este folosit pentru a depista schimbarile celulare ce au loc in cervix. Este un mod eficient de a descoperi si trata o eventuala problema inainte ca ea sa avanseze si sa duca la cancer cervical. Testul poate depista si cancerul in faza incipienta cand tratarea lui este mai simpla.

Cum este facut testul?

Testul papanicolau este realizat in timpul unei examinari ginecologice de rutina. Medicul sau asistenta va folosi un instrument din metal sau plastic pentru a se uita in interiorul vaginului. Apoi va folosi o periuta mica si moale cu care va recolta cateva celule din cervix. Acest test este nedureros si dureaza cateva secunde. Mostra este trimisa la laborator pentru analize si va stabili daca exista celule canceroase sau sunt alte probleme.

Ce se mai intampla in timpul examinarii

Medicul sau asistenta se va uita in interiorul vagnului, dar si in afara pentru a vedea daca exista semne de infectii sau alte probleme. Dupa efectuarea testului, asistenta sau doctorul verifica si ovarele si uterul prin palpare interna. Intreg examenul dureaza cateva minute.

Pot avea cancer si sa nu stu/simt acest lucru?

DA- de cele mai multe ori cancerul cervical nu cauzeaza simptome sau durere.

Sunt la menopauza. Mai am nevoie de testul Papanicolau?

Cele mai multe femei inca trebuie sa-l faca. Aceasta decizie are de-a face cu varsta, dar si starea de sanatate a pacientei si rezultatele din trecut. Discuta cu medicul pentru a afla ce este mai bine pentru tine, spun cei de la Euforia.

Cand nu mai trebuie sa fac testul Papanicolau?

Daca ai peste 65 de ani, discuta cu medicul tau pentru a vedea daca inca mai este necesar.

Testul Papanicolau este important pentru ca:

– prin intermediul sau pot fi descoperite anumite schimbari celulare inainte ca ele sa devina canceroase.

– ajuta la descoperirea unui cancer cervical in stadiul incipient

In definitiv, cel mai bun argument este ca acest test iti poate salva viata. Dupa primele teste Papanicolu negative, poti face testul mai rar: la 2-3 ani in loc de un an. Este important ca acest tip de controale sa fie o prioritate, pentru ca un cancer nedescoperit la timp este in multe cazuri unul fatal.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul