Publicat: 17 martie 2014

Stiai asta despre stranut?

AlergieStranutul este reflexul de eliminare a secretiilor care are loc dupa ce organismul a fost infectat cu celule virale. Huffington Post prezinta o serie de curiozitati mai putin stiute despre stranut:

1. Picaturile de saliva eliberate in timpul unui stranut pot ajunge pana la 5 metri

Particulele virale eliberate prin stranut, care au capacitatea de a circula prin aer cu viteze cuprinse intre 90 si chiar 250 km/h, pot afecta persoanele care se regasesc pe o raza de circa 5 metri. Nu mai putin de circa 40.000 de picaturi de saliva se elibereaza in aer dupa ce o persoana stranuta.

2. Stranutul actioneaza ca un „restart” pentru nas

Cavitatea nazala se foloseste de stranut pentru a curata caile respiratorii si pentru a indeparta particulele iritante. Stranutul este declansat de semnale biochimice care urmaresc miscarile cililor (prelungi subtiri ale celulelor din tractul respirator) din cavitatea nazala.

3. Lumina soarelui ii face pe multi oameni sa stranute

Nu doar racelile, gripele sau alergiile sunt responsabile pentru stranut, ci si lumina puternica. Potrivit unor studii, aproximativ unul din patru oameni stranuta din cauza luminii soarelui. Conform publicatiei LiveScience, acest tip de stranut poarta denumirea de „reflex fotic”.

4. Este destul de normal sa stranutam de doua sau trei ori

Particulele iritante din cavitatea nazala nu se afla de fiecare data aproape de exteriorul acesteia, asadar este destul de normal sa stranutam in reprize de 2-3 ori.

5. Pleoapele ochilor se inchid involuntar

Stranutul contine in paralel un alt reflex, si anume inchiderea automata a pleoapelor atunci cand particulele iritante sunt eliberate din cavitatile nazale.

6. Bataile inimii nu se opresc in timpul unui stranut

Desi exista anumite legende potrivit carora bataile inimii ar inceta in timpul stranutului, acestea sunt pur si simplu niste mituri. Ceea ce se poate intampla totusi este o scadere mica a ritmului cardiac, datorata unei respiratii mai profunde dupa stranut. Efectul este insa minim, iar majoritatea oamenilor nu simt aceste schimbari.

7. Stranutul nu trebuie suprimat

Exista anumite momente in care un stranut poate face o impresie mai putin buna despre noi, insa medicii afirma ca acest reflex automat nu ar trebui sa fie suprimat, deoarece riscam sa avem vase de sange sparte, probleme cu urechile, precum si cu diafragma.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul