Publicat: 6 aprilie 2014

Lumina misterioasa vazuta pe luna: NASA ia masuri

vulcani_2Astronautii americani ai misiunilor Apollo, care au vizitat luna, au afirmat ca au vazut o lumina foarte stranie, misterioasa la orizont, inainte de rasarit. NASA incearca sa descifreze enigma, motiv pentru care a decis sa se foloseasca de sonda spatiala LADEE, care se afla pe orbita lunii.

Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) va ajunge pe suprafata Lunii in jurul datei de 21 aprilie, potrivit Nature.

Obiectul major al expedietiei este intelegerea fenomenului orizontului luminos: „Pana acum nu am reusit sa dam o explicatie pentru aceasta”, a spus Rick Elphic de la Centrul Ames Research din California, Statele Unite. O ipoteza ar fi ca razele ultraviolete ale Soarelui provoaca particule de praf lunar care devin incarcate cu electricitate. Acest praf se ridica formand un nor care a surprins acea lumina stranie si a fost zarita de astronautii americani.

LADEE transporta un instrument care masoara impactul particulelor de praf. Oamenii de stiinta au asteptat sa observe o anumita cantitate de praf pentru a putea explica fenomenul vazut de cei din misiunea Apollo, dar LADEE nu l-a gasit.

„Poate ca praful se ridica doar ocazional si astronautii au fost la locul potrivit si la momentul potrivit pentru a-l vedea stralucind”, a declarat Mihaly Horanyi, de la Universitatea Colorado, care conduce investigatia.

LADEE va incerca inca o data sa dezlege misterul acelei straluciri ciudate. Cu cat sonda se apropie de suprafata Lunii, ea va indrepta instrumentul special spre orizont pentru a incerca sa reproduca unghiul si conditiile in care astronautii au vazut lumina.

Misiunea LADEE a realizat cele mai bune masuratori facute vreodata, referitoare la praful de pe Luna, ce a fost generat de micii meteoriti care au bombardat suprafata sa. S-au descoperit, de asemenea, atomi de neon, magneziu si aluminiu in atmosfera exterioara a Lunii.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul