Publicat: 27 decembrie 2013

Intre mit si adevar: Victoria lui Mihai Viteazul de la Calugareni

In ziua de azi exista foarte multi oameni care se intreaba daca victoria lui Mihai Viteazul de la Calugareni a fost una importanta sau doar o pagina mitizata din istoria nationala. Unii istorici considera ca lupta de la Calugareni a fost numai un episod caruia i s-a acordat o atentie prea mare.

Pe de alta parte, Grigore Ionita, profesor doctor in istorie, sustine ca adevarul, asa cum reiese el din izvoarele istorice, poate fi stabilit prin reconstituirea evenimentului.

„In primul rand, trebuie inteles faptul ca aceasta batalie face parte din campania de actiuni antiotomane, declansata de Mihai Viteazul incepand din toamna anului 1594”, explica Grigore Ionita, pentru adevarul.ro.

mihai_viteazulPrin aceasta batalie, Mihai Viteazul a incercat sa opreasca inaintarea armatei otomane, care era condusa de marele vizir Sinan Pasa. Oastea turcilor numara peste 40.000 de ostasi care aveau ca obiectiv infrangerea armatei conduse de voievodul roman si transformarea Tarii Romanesti in pasalac.

Victoria de pe Valea Neajilovului

La Calugareni, pe Valea Neajilovului, pe data de 23 august 1595, Mihai Viteazul a reusit o victorie neasteptata cu numai 16.000 de osteni. „Batalia putea sa fie decisiva daca artileria din Transilvania, trimisa in ajutorul lui Mihai si condusa de Albert Kiraly, si-ar fi facut intocmai datoria. Se pare ca boierii filoturci reusisera sa-i mituiasca pe comandantii armatei transilvanene, fapt ce explica actiunea fara convingere a acestei armate in timpul bataliei”, explica Grigore Ionita.

Dupa aceasta victorie, a urmat un moment de pauza, cand Mihai se retrage la granita cu Transilvania pentru a-si reface fortele si pentru a primi sprijin din partea aliatilor sai. In tot acest timp, Tara Romaneasca devine la 31 octombrie 1595, provincie a Imperiului Otoman, turcii ocupand Bucurestiul si Targovistea.

Revenirea pe campul de lupta

In toamna aceluiasi an, Mihai Viteazul revine pe campul de lupta alaturi de ostile unite ale Tarii Romansti, Transilvaniei si Moldovei provocand dezastru armatei otomane la Giurgiu intre 27 si 31 octombrie 1595, dupa cum sustine Grigore Ionita.

„Dar Hassan-Pasa fugea inspaimantat si nu se putea tine pe picioare de groaza. El merse de-si ascunse rusinea intr-un crang spinos, de unde d-abia a doua zi indrazni sa iasa la ai sai. Noaptea opri macelarirea armatei musulmane si o pazi d-a fi cu totul zdrobita si risipita. Romanii se intoarsera triumfatori in tabara lor, incarcati cu prazi bogate. Pe langa tunurile lor ce si le redobandira, alte patru tunuri mari d-ale dusmanului, cai multi si mai multe steaguri, intre care steagul cel verde si sfant al proorocului, fura trofeele acestei stralucite zile“. Fragment din cartea lui Nicolae Balcescu „Romanii supt Mihai-Voievod Viteazul”.

Din acest context, se poate intelege clar ca a existat o victorie a lui Mihai Viteazul la Calugareni, cu toate acestea, victoria nu a fost una decisiva, chiar daca dupa batalie otomanii au inregistrat pierderi masive in randul armatei.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul