Publicat: 17 decembrie 2013

Infiorator: MORTII care TRAIESC printre vii – VIDEO

Mortii-ViiDaca s-ar da crezare ritualurilor din Toraja, Indonezia, aproape toti locuitorii care mor se transforma in zombie. Aparent, cativa oameni ai locului au puterea de a face mortii sa umble. Si nu in sensul metaforic.

[sociallocker id=”140621″]Vorbind despre ritualurile funerare din Toraja se pare ca exista doua teorii separate despre evolutia mortilor vii.

Una dintre acestea isi are originea in trecutul indepartat si se crede ca un barbat, care a murit, trebuie inmormantat in satul de unde provine, nu acolo unde a decedat. Din moment ce localnicii traiesc izolati, este extrem de dificil pentru membrii familiei sa transporte corpul decedatului, pe distante mari, pentru a-l ingropa pana la locul de bastina.

Aici intervin cei cu puteri magice asupra celor morti. Acestia ii “trezesc” pe decedati pentru ca ei sa faca drumul singuri, fara niciun ajutor, pana la groapa. Pare un fel de serviciu mobil pentru cei morti.

A doua teorie se refera la zombie din Toraja, care sunt de-a dreptul inspaimantatori. Localnicii cred ca moartea este un proces lung si necesita multi ani pentru cei decedati sa ajunga la finalul drumului vietii, pentru a-si gasi, in cele din urma, linistea la loc cu verdeata.

Inmormantarea este un proces elaborat si costisitor ce permite decedatilor o tranzitie usoara, spre lumea de dincolo. In cazul in care familia nu isi permite sa-si ingroape mortul, se poate folosi un sicriu pe o perioada determinata, pana cand familia va strange banii necesari inmormantarii.

Odata aceste nevoi indeplinite, mortul se ridica si merge spre “noua lui casa”, care este si ultima. Adica este mutat.

De aici vine si neintelegerea cu adevaratul sens al “mortilor care umbla”. Din imaginea care da fiori oricui o priveste am fi tentati sa credem ca undeva, in aceasta lume mare, chiar exista asa ceva, dar nu este adevarat. Este vorba de un mit ce pleaca de la mutarea corpului decedat dintr-un sicriu impumutat, intr-unul personal, ocupat pentru toata viata.

Ritualul Ma’Nene

[/sociallocker]

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul