Publicat: 16 decembrie 2013

In viitor, oamenii ar putea trai 500 de ani

r445645-2159102-1 Prelungirea sperantei de viata ar fi posibila daca cercetatorii ar putea aplica oamenilor tratamentele genetice anti-imbatranire care au permis, in conditii de laborator, multiplicarea de cinci ori a duratei vietii viermilor Caenorhabditis elegans.

Doctorul Pankaj Kapahi, de la Buck Institute of Age Research din Novato, California, explica procedeul aplicat pentru prelungirea vietii viermilor.

„Am folosit doua mutatii genetice, dintre care una prelungea viata cu 30%, iar cea de-a doua cu 100%. Am hotarat sa vedem ce se intampla daca le aplicam simultan. Spre surprinderea noastra, durata vietii nu a fost crescuta cu 130%, asa cum ne asteptam, ci cu mult mai mult. Practic, viermii au trait echivalentul a 400-500 de ani de viata umana”, a aratat cercetatorul.

Chiar daca ar dura foarte multi ani pentru a prelungi in mod considerabil speranta de viata a oamenilor, este de acum clar ca mutatiile genetice asupra unei clase de gene reprezinta „cheia” obtinerii acestui deziderat.

„Spre deosebire de anii de pionierat, cand foloseam mutatii in gene unice, acum folosim mutatii intr-o clasa de gene care conduc diverse procese”, a spus Kapahi, care a aratat ca dificultatea de a gasi gena responsabila de o viata lunga si sanatoasa este explicabila acum, cand s-a descoperit ca efectul este dat de interactiunea intre mai multe gene.

Urmatorul pas al cercetatorilor este de a testa modificarile genetice pe multiple gene pe soareci de laborator, pentru a vedea daca rezultatele pot fi reproduse si la mamifere, caz in care va exista certitudinea ca oamenii vor putea trai mult mai mult.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul