Publicat: 27 decembrie 2013

Detaliul ULUITOR dintr-o fresca egipteana veche de 4.000 de ani

frescaO poveste de dragoste din Egiptul antic, de acum 4.400 de ani, a fost descoperita intr-o pictura dintr-o cripta din apropierea asa-numitului „oras al mortilor”, Saqqara, scrie Daily Mail, citat de realitatea.net.

Cavoul apartinea unui cantaret care il slujea pe faraon, numit Kahai si sotiei sale Meretites, care era preoteasa. Pictura in culori, datand din perioada in care au fost construite Marile Piramide, este extrem de rara, informeaza Daily Mail.

Scena de dragoste ii infatiseaza pe cei doi soti privind dragastos unul la celalalt, in timp ce Meretites isi pune mana pe umarul drept al lui Kahai. In fresca sotul apare purtand piele de lopard, un toiag si sceptru, care erau simboluri ale autoritatii.

Cripta a fost descoperita prima data in 1966 si publicata intr-o carte din 1971, insa au fost folosite imagini alb-negru. In momentul primei descoperiri a mormantului au fost gasite si ramasite mumificate, dar nu e sigur daca acestea apartineau familiei.

Imagini in culori ale frescei de acum 4.400 de ani au fost dezvaluite de Centrul Australian pentru Egiptologie, din cadrul Universitatii Macquarie. Cercetatorii australieni cred ca pictura este un exemplu al importantei care era acordata femeilor in Egiptul antic.

Saqqara este un cimitir antic care a fost acoperit de nisip pana la mijlocul secolului 19, cand Auguste Mariette a descoperit Serapeum-ul. Apoi, au fost facute si alte descoperiri. Faraonii Vechiului Regat au fost inmormantati in 11 dintre marile piramide de la Saqqara, in timp ce supusii lor erau asezati in cripte mai mici dupa ce decedau. Se crede ca numele de Saqqara vine de la Sokar, zeul mortii.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul