Publicat: 2 aprilie 2014

De ce nu e bine sa bei cafea pe stomacul gol

d3d5efff604de602019689f620b0adefCafeaua si tigarile consumate pe stomacul gol sporesc riscul de cancer de colon. Alimentatia haotica si mostenirea genetica sunt si ele cauze pentru aparitia acestui tip de cancer. Daca pana recent puteam sa stam linistiti, gandindu-ne ca va trebui sa ne confruntam cu aceste probleme abia dupa ce implinim 50 de ani, acum lucrurile stau altfel: frecventa de cancer de colon a crescut alarmant de mult in randul tinerilor de 20-30 de ani.

Cancerul de colon  este a doua cauza de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa si, anual,in lume mor 700.000 de oameni din aceasta cauza.

Conform Globocan 2008, incidenta anuala a acestei forme de cancer,in tara noastra, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecventa a celor maiintalnite forme de cancer la ambele sexe.

Alti factori de risc includ: dieta bogatain grasimi animale si prajeli, fumatul si consumul de alcool, excesul de cafea (mai ales pe stomacul gol), consumul frecvent de alimente picante sau acre, constipatia cronica, din cauza lipsei fibrelor din alimentatie, lipsa celor 2 litri de lichide pe zi, dar si lipsa lichidelor calde (supele, ciorbe, ceaiuri), curele drastice de slabire (o masa pe zi) sau excesele, mesele neregulate sau servitein graba, stresul, sedentarismul si epuizarea prin munca.

Pentru a evita imbolnavirea, puteti consuma:

Lactate: lapte, lapte batut, chefir, iaurt;

Paine si produse de patiserie: paine integrala, paine graham bine coapta, prajituri cu fructe;

Fructe: prune, piersici, mere, caise, portocale, mandarine, capsuni, zmeura, pepene galben, struguri, curmale;

Carne, peste: carne slaba si alba (a se evita consumul excesiv);

Supe, ciorbe si sosuri: nu se recomanda sosurile picante, nici ciorbele acrite cu bors, sare de lamaie sau otet.

Legume si salate: fasole, mazare uscata, morcovi, varza;

Bauturi: sucuri naturale, apa plata, lapte, ceaiuri din plante (laxative), dar nu ceai chinezesc.

În plus,incercati sa evitati constipatia: mergeti la toaleta zilnic, la aceeasi ora, de preferat dimineata, dupa micul- dejun.

Nu sariti peste micul-dejun, respectati cele trei mese principale ale zilei si nu serviti cina mai tarziu dupa ora 19.00.

Nu combinati fainoasele cu carne ori fructele cu alte alimente.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul