Publicat: 6 martie 2014

Cum a ajuns ia romaneasca sa aiba notorietate mondiala

ia_romaneasca_magazin_online_ie_de_vanzare_romanian_blouseBluza diafana, frumoasa, misterioasa, purtata de artiste celebre, pe strada sau pe podium, pe copertele revistelor sau in magazine. Este ia romaneasca. Putini stiu insa ca notorietatea ei mondiala a pornit de la o discutie intre doi prieteni, artisti celebri.

Razboiul mondial cuprinsese deja Europa cand Henri Matisse, intr-un hotel din Nisa, termina de pictat Blouse roumaine, cea mai frumoasa reprezentare artistica a iei romanesti.

40 de ani mai tarziu, Yves-Saint Laurent avea sa dedice o intreaga prezentare de moda acestor bluze stilizate. Ce a urmat se stie: tesatura diafana a ajuns pe copertele renumitelor reviste sau in garderobele marilor actrite de la Hollywood.

Dar cum a inceput insa totul? Simplu. De la prietenia dintre doi pictori. Henri Matisse si Theodor Pallady.

Henri Matisse este unul dintre cei mai renumiti pictori ai lumii. Tatal lui, un comerciant foarte bogat din Franta, si-ar fi dorit pentru fiul sau o alta cariera. Tanarul Henri a ales sa inceapa studiile la scoala de arte frumoase, unde avea sa-l intalneasca pe Theodor Pallady.

Theodor Pallady ii daruieste prietenului sau de la Paris cateva ii romanesti. Efectul asupra pictorului francez este atat de puternic incat pastreaza in mai multe tablouri elemente din portul nostru popular. Mai mult, Matisse se simte indatorat Romaniei si face un act de donatie pentru doua crochiuri ale renumitului tablou. Schitele se afla in tezaurul Muzeului de Arta al Romaniei si sunt rareori expuse. Ese sunt pastrate in conditii speciale la Muzeul de Arta al Romaniei.

Inainte de fiecare expunere se fac o evaluare si o asigurare de deplasare care poate sa depaseasca 500.000 de euro. Dupa 75 de ani de cand au fost desenate, crochiurile donate de Henri Matisse statului roman isi pastreaza valoarea de unicat. Lucru confirmat si de o renumita cercetatoare in grafica de la muzeul Louvre din Paris.

Daca ar fi vandute maine intr-o licitatie, schitele semnate de Henri Matisse ar depasi cateva milioane de euro. Fac insa parte din tezaurul Romaniei si sunt protejate de legi si securitate. Nimic insa nu ar putea cumpara ceea ce exprima de fapt: respectul pe care unul dintre cei mai renumiti pictori ai lumii l-au acordat poporului roman, informeaza digi24.ro.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul