Publicat: 13 martie 2014

Ce nu stiai despre ceara din urechi

646x404Cu siguranta ca stiai ca stresul poate sa mareasca productia de ceara din ureche. Exista foarte multe lucruri pe care nu le cunoastem despre ceara din ureche si ce rol are ea in mentinerea sanatatii urechilor. Potrivit specialistilor de la publicatia Huffington Post si a medicilor ORL, ceara nu ar trebui curatata cu ajutorul betisoarelor, deoarece poate sa dauneze acest obicei, noteaza eva.ro.

Iata cateva lucruri interesante despre ceara din ureche si ce rol are ea

1. Impiedica senzatia de uscaciune si mancarime a urechii

Specialistii sustin ca ceara are un rol la fel de important pentru ureche precum lacrimile pentru ochi. Ceara lubrifiaza urechile si impiedica uscarea pielii si aparitia senzatiei de mancarime.

2. Pastreaza urechile curate

Depunerile de ceara contin o combinatie de celule moarte de la suprafata pielii, praf si secretiile de ceara. Urechile nu trebuie curatate cu ajutorul betisoarelor, ci doar cu un colt de prosop atat cat iti permite. Folosirea betisoarelor poate sa fie periculoasa, deoarece ceara este de regula impinsa mai adanc in canalul urechii in loc sa fie extrasa. Prin urmare, majoritatea expertilor sunt de parere ca urechile trebuie lasate sa se curete singure. Doar daca ai constatat o productie intensa de ceara si o pierdere usoara a auzului poate sa fie necesara o spalare mai eficienta a urechilor, insa numai in urma unui consult la medicul ORL.

3. Ceara din ureche spune multe lucruri despre transpiratie

Potrivit specialistilor, ceara din ureche poate sa fie uscata sau mai umeda, iar in functie de aceste aspecte se pot determina multe aspecte legate de transpiratie. Varianta de ceara mai deschisa la culoare si uscata denota si lipsa unei anumite substante chimice din corp care cauzeaza un miros intepator al transpiratiei. In schimb, ceara mai umeda, foarte lipicioasa si de culoare inchisa denota si o transpiratie mai urat mirositoare.

4. Ceara din ureche difera de la rasa la rasa

Un nou studiu sugereaza ca ceara din ureche difera de la rasa la rasa, substantele cele mai urat mirositoare continute fiind specifice caucazienilor, spre deosebire de asiatici sau americani.

5. Stresul sau frica maresc productia de ceara in ureche

Glandele apocrine sunt responsabile atat cu secretia de ceara de ureche cat si cu generarea unei transpiratii urat mirositoare. Potrivit specialistilor, la fel cum stresul sau frica intensifica transpiratia, tot asa maresc si secretia de ceara din ureche.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul