Publicat: 18 martie 2014

Ce alimente poti manca chiar si dupa ce au expirat

conserva-1331831525Conservele de orice fel expira de regula la unu-doi ani de la data fabricatiei, insa termenul inscriptionat pe eticheta este relativ, explica managerul unui supermarket britanic. Sterilizarea sub presiune la temperaturi de peste 117 grade celsius ucide microorganismele, astfel ca mancarea poate rezista circa trei ani de zile. Atunci cand insa conservele incep sa se umfle, e semn ca au acumulat gaz si trebuie aruncate.

Borcanele cu gem, mustar etc. sunt si mai simplu de verificat. Capacul complet flat si care se deschide greu reprezinta cel mai bun indicator ca alimentele sunt inca comestibile. In unele cazuri, exista o pojghita albicioasa deasupra, dar asta nu inseamna ca toata mancarea e periclitata.

Alimentele uscate pecum orezul, pastele sau fasolea boabe sunt in pericol de a face molii, dar nici acestea nu au o data de expirare batuta in cuie. Singurul dezavantaj este ca, in timp, se observa o deteriorare a calitatii, cum ar fi gust amarui dupa preparare.

Alte produse „supravietuiesc” multa vreme de la expirare prin inghet la -18 grade celsius. Este si cazul carnii, a maionezei si chiar a albusurilor.

Expertii in nutritie sunt de parere ca nu exista niciun pericol nici daca se intampla sa consumati produse care expira in aceeasi zi. „Producatorii de alimente sunt obligati sa afiseze un termen de valabilitare anterior celui in care produsul expira in realitate. Se ia o marja de eroare.

Prin urmare, nu e niciun pericol pentru cei care consuma un produs cu o zi-doua inainte ca acesta sa expire, conform etichetei, sau chiar in ziua in care se termina termenul de valabilitate”, afirma medicul nutritionist Eduard Adamescu.

Nutritionistul atrage insa atentia asupra riscurilor la care se expune un consumator daca mananca un produs desfacut dupa mai mult de 24 de ore.
De exemplu, conservele desfacute trebuie consumate in maximum 24 de ore. Altfel, exista riscul contaminarii continutului si se poate ajun ge la indigestii si diaree. „In cazul produselor expirate, se poate ajunge de la toxiinfectii alimentare pana la internare”, mai spune Eduard Adamescu.

Mentiunea „Expira la…” indica o perisabilitate ridicata

Produsele care au pe ambalaj „A nu se consuma de pre fe rinta dupa data de…” nu se inscriu in grupa de perisabilitate ridicata si termenul de garantie nu este atat de strict, ci este o recomandare care ar trebui respectata „pe cat posibil”.

Zaharul, fara termen

Zaharul nu are termen de valabilitate, afirma specialistii.Depozitat in con ditii optime – umiditate cel mult 70%, ambalat in conditii igienice -, zaharul poate fi consumat fara probleme si dupa multi ani de la producere. Chiar in cazul unor depo zitari in conditii de umezeala mai mari, cand exista pericolul umezirii zaharului si crearii de «bulgari», acesta nu este daunator sanatatii.

Companiile care respecta standardele de calitate declara totdeauna un termen de garantie mai mic decat cel care este in realitate. Un produs care expira in ziua cumpararii nu prezinta niciun risc

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul