Publicat: 2 aprilie 2014

Afla totul despre alergia la polen

?????????A venit primăvara cu alaiul ei de flori, şi odată cu el, şi alergia la polen. Medicii spun că, de regulă, această alergie este o boală ereditară.

Mai rar se declanşează pe fondul imunităţii scăzute, din cauza stresului sau a poluării… De ce o astfel de alergie tocmai acum?

Vantul puternic ridică în aer polenul plantelor proaspăt înflorite (într-o cantitate destul de mare primăvara) şi-l face mai uşor de inhalat.

Odată ajuns în mucoasa nazală, provoacă inflamaţii ale căilor respiratorii.

Aşa apar durerile în gat, strănutul puternic, nasul şi ochii încep să-ţi curgă…

Ce şanse am să «moştenesc» alergia?

Ei bine, şansele să moşteneşti alergia de la unul dintre părinţi sunt de 30-40%.

Dacă ambii părinţi sunt alergici la polen, atunci creşte riscul cu aproape 20%.

Şi încă ceva! In cazul în care ambii părinţi sunt alergici la acelaşi tip de polen (există 40 de specii la care se pot dezvolta astfel de rinite), riscul creşte cu aproape 80%.

Nu se poate spune în jurul cărei varste se declanşează afecţiunea. Acest lucru mai ţine şi de terenul genetic al fiecărui individ.

Ce-i de făcut?

Inainte de a trece la schema de tratament, medicul alergolog va stabili, cu ajutorul testelor, la ce substanţe eşti alergică.

Alergenul declanşator (în afară de polen se pot lua în calcul şi mucegaiul, acarienii, praful etc.) „cere” un tratament specific.

In continuare, alergologul va supraveghea dacă tratamentul pacientului dă roade şi dacă se poate impune, în funcţie de stadiu, o desensibilizare a pacientului în faţa bolii.

Ea constă în administrarea unor doze de extracte de polen.

Scopul lor este de a scădea reacţia alergică a organismului, obişnuindu-l cu agentul declanşator, pană la dispariţia completă a simptomelor.

De reţinut! Fiecare individ poate avea o etiologie specială a bolii.

Ce presupune imunoterapia?

Imunoterapia este specifică în funcţie de tipul alergiei şi presupune un tratament cu injecţii. Ele au rolul de a creşte rezistenţa în faţa alergenilor.

Sunt recomandate pacienţilor cu forme severe de alergie, precum şi celor care se confruntă cu simptomele ei mai mult de trei luni.

Din nefericire, terapia nu poate vindeca boala complet, însă poate reduce simptomele supărătoare.

In plus, previne cu mult evoluţia rinitei alergice spre boli mai grave precum astmul.

Atenţie! Dacă ai rămas însărcinată sau dacă plănuieşti acest lucru, e bine să întrebi medicul în ce măsură poţi urma imunoterapia.

Ştiai că…

… primăvara, simptomele alergiei la polen sunt mai supărătoare dimineaţa deoarece cantitatea lui în aer este mai mare decat în restul zilei.

Acum, mai mult ca-n orice parte a zilei, copacii şi plantele răspandesc din florile lor o cantitate maximă de polen alergen.

Specialiştii spun că şi 15 grăunţe de polen într-un metru cub de aer sunt îndeajuns  să declanşeze o alergie.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul