Publicat: 5 decembrie 2013

Utilizarile cojilor de fructe si legume

3Nu arunca nici o coaja de fruct. Foloseste-o in casa! Nu numai la curatenie este buna, ci si ca sa faci gem spre exemplu, fiind bogata in vitamine si aroma.

Unele persoane prefera sa manance fructele cu tot cu coaja, altele, fara. Daca faci parte din a doua categorie, aduna-le, pune-le intr-o punga si baga-le in congelator, ca sa le ai atunci cand iti vor trebui. Uite la ce poti folosi toate aceste resturi:

In casa

1. Indeparteaza petele de grasime. Inainte a scoate din dulap toate produsele de curatenie, incearca lamaia. Presara bicarbonat de sodiu ori sare drept abraziv, apoi freaca bine cu o jumatate de lamaie.

2. Da stralucire ibricului de cafea. Pune sare, fasii de lamaie si gheata, amesteca totul cam un minut sau doua, apoi arunca ce e inauntru si clateste.

3. Curata cana in care iti pregatesti ceaiul. Intrucat este imposibil sa nu se depuna minerale pe interiorul acestuia, din cand in cand trebuie curatat. Umple-l cu apa, adauga mai multe fasii de coaja de lamaie si pune-l pe foc. In momentul in care incepe sa fiarba, stinge focul si lasa asa cam o ora, dupa care clateste si scurge foarte bine.

4. Coloreaza un material. Coaja de rodie este excelenta pentru a colora ceva. Ai nevoie de o oala din otel inoxidabil, in care sa pui la inmuiat coaja de rodie peste noapte. A doua fierbi apa la foc mic, apoi arunci coaja si pui in oala materialul. La fel, fierbi la foc mic cam o ora, dupa care lasi la racit peste noapte. Dimineata clatesti in apa rece si speli materialul impreuna cu altele colorate.

Pentru mancare

5. Pregateste pudra de citrice. Aduna coaja de la lime, lamaie, grepfrut si portocale, usuc-o bine, apoi pune-o in blender si transform-o in pulbere. Aceasta se depoziteaza intr-un borcan curat si bine inchis.

6. Zahar cu aroma de citrice. Pudra pe care ai pregatit-o anterior pune-o in zahar. Sunt bune si cateva fasii de lamaie in borcanul cu zahar, iar dupa 2-3 zile, scoate-le.

7. Amesteca pudra de lamaie cu piper proaspat macinat.

8. Prepara ulei de masline cu aroma de citrice. Piseaza coaja de citrice cu putin ulei intr-un mojar, apoi pune totul intr-un borcan, cu si mai mult ulei. Dupa vreo 7 ore, strecoara uleiul.

9. Infuzie cu miere sau otet.

10. Amesteca niste coji de cartofi cu zeama de lamaie si ulei de masline. Pune cojile intr-un strat, intr-o tava de copt, si da la cuptor la 200 de grade Celsius. Dupa vreo 10 minute sunt gata.

11. Supa. Fierbe felii de cartofi cu morcovi si ceapa si adauga niste coaja de lamaie.

12. Ca sa nu se intareasca zaharul brun, pune cateva coji de lamaie in borcan. Ele pastreaza umiditatea.

Frumusete

13. Presara zahar pe o coaja de banana, apoi foloseste-o drept exfoliant pentru tot corpul.

14. Pentru un ten tonic, sterge usor fata cu o coaja de portocale sau de grepfrut, dupa care clateste-te cu apa calda.

15. Ca sa ai un ten fin, trece usor peste fata cu o coaja de avocado.

16. Coaja de cartofi reduce pungile de sub ochi. Preseaza pe zona problema coaja de cartofi, cu partea mai umeda, cam un sfert de ora.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul