Publicat: 5 martie 2014

Cum sa faci o mancare de post cat mai gustoasa?

Postul este o perioada lunga si plina de restrictii alimentare, dar nu si lipsita de gust. Cum legumele reprezinta ingredientele principale ale preparatelor de post, este important sa scoti din ele cel mai bun gust si sa il exploatezi la maxim in retete diversificate, astfel incat sa nu te plictisesti de ele! Iata cateva trucuri care te ajuta sa intensifici aroma legumelor in timpul gatitului!

1. Caleste-le putin inainte de a le fierbe!
Una dintre cele mai simple metode de a intensifica aroma legumelor este sa le calesti putin inainte de a le coace sau fierbe, in putin ulei de masline.

2. Stropeste-le cu otet balsamic
Otetul balsamic pare sa scoata tot ce este mai bun si gustos din legume, spun bucatarii, care sfatuiesc toti degustatori acestor preparate sa profite de efectul aromatizant ale acestuia. Legumele trebuie stropite cu otet balsamic atunci cand sunt crude si lasate 15 minute sa isi reverse „efectul” magic asupra lor.

3. Evita sa adaugi apa peste legume
Daca nu faci supa ori ciorba, atunci evita sa adaugi apa peste legumele bagate la cuptor pe post de garnituri sau sotate pe aragaz. Multe dintre ele isi lasa suficienta apa pentru a nu se arde in timpul gatitului, iar daca ti se par totusi prea uscate, adauga ulei de masline ori diverse sosuri peste ele. Cu cat le gatesti in mai multa apa, cu atat diminuezi gustul lor si le faci sa devina fade si neatragatoare.

4. Stropeste-le sau caleste-le in ulei de masline
Uleiul de masline intensifica aroma legumelor in timpul gatitului, atunci cand le sotezi, calesti sau frigi pe gratar.

5. Gateste-le in coaja, in masura in care poti
Fierbe sau coace legumele in coaja, chiar daca trebuie sa le decojesti pe urma. Cartofii, morcovii, rosiile – sunt mai gustoase daca sunt fierte sau coapte in coaja si abia la sfarsit decojite. Daca trebuie sa le decojesti de la bun inceput, curata-le foarte subtire, astfel incat sa pastrezi cat mai mult gust, dar si nutrienti in ele.

6. Foloseste condimente si, cel mai important, usturoi
Nu in ultimul rand, potenteaza aromele legumelor cu ajutorul condimentelor si al usturoiului. Usturoiul aromatizeaza orice legume si o scoate din anonimat, iar condimentele uscate – oregano, busuioc, rozmarin, dafin etc. – o innobileaza, tarnsformand-o intr-un deliciu.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul