Home >> Auto >> Cielo – primul automobil modern fabricat in Romania

Cielo – primul automobil modern fabricat in Romania

cielo daewoo

Cielo – primul automobil modern fabricat in Romania

Cu toate ca Dacia a facut eforturi mari de modernizare in anii post-decembristi, Cielo este de fapt prima masina moderna produsa in Romania dupa Revolutie. Acest lucru s-a intamplat in urma achizitionarii companiei SC Automobile Craiova SA, fosta fabrica Oltcit, de catre koreenii de la Daewoo, in anul 1994. Acestia au reusit sa produca la scurt timp, in anul 1996, un automobil mult mai modern si mai adaptat standardelor din acea perioada si care a fost disponibil sub doua denumiri: Nexia si Cielo.

Avand la baza modelul Opel Kadett E/Pontiac Lemans, Cielo dispunea de un sistem de motorizare nou si de un design mult mai interesant si mai atragator. Unul dintre punctele forte ale acestui automobil vis a vis de celelalte masini produse in Romania a constat cu siguranta in dotarile moderne. Dispunand de geamuri electrice (fata+spate), de servo total, ABS, airbag si inchidere centralizata, Cielo a reusit sa supravietuiasca pe o piata extrem de concurentiala timp de peste zece ani, din 1996 pana in 2007.

Totusi, compania mama Daewoo a dat faliment la scurt timp de la intrarea pe piata din Romania, fiind achizitionata de catre gigantul General Motors. Acesata companie insa a decis sa nu contine productia automobilelor Daewoo in diversele tari colaboratoare. Astfel, statul roman rascumpara 51% din actiunile companiei si revinde fabrica de la Craiova, de data aceasta insa catre Ford. Este important de mentionat insa faptul ca, in perioada 2001 si 2006, fabrica de la Craiova a fost impiedicata legal de catre GM sa lanseze si sa exporte noi modele de masini. Astfel, absolut toate masinile care au fost produse in aceasta perioada au putut fi vandute doar pe piata interna.

Cielo
Chiar daca nu vorbim despre o masina cu traditie pe plan intern precum Dacia, Cielo a fost pentru foarte multi romani automobilul perfect din punct de vedere al raportului calitate/pret. Conform Best-Tires.ro, chiar si astazi exista persoane care solicita servicii de incarcare cu freon pentru diverse masini Cielo aflate inca intr-o stare buna de functionare.

Va reamintim de altfel si faptul ca in anul 2000, Cielo a beneficiat de un design imbunatatit si a fost lansat sub numele de Cielo Executive. Pe poarta fabricii de la Craiova au iesit de-a lungul timpului si alte modele de masini moderne precum Tico, Matiz, Nubira, etc. si care au fost exportate intr-un numar mare de exemplare atat in Europa, cat si pe alte continente.

Comenteaza direct de pe contul tau de Facebook

Check Also

A avea un Bluetooth Car Kit in zilele noastre este o nevoie

Suntem generația care aleargă. Aleargă la muncă, înapoi acasă, să ia copiii de la școală, aleargă în vacanțe. Muncim mult și petrecem atât de mult timp în mașină încât putem crede că este a doua noastră casă. Însă siguranța ar trebui să primeze înainte de orice. Dacă îți duci copiii la școală, nu le pune viața în..

One comment

  1. A evoluat masinile destul de mult de atunci. Totusi Cielo e un automobil perfect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *