Publicat: 6 decembrie 2013

Pesterile de gheata Mendenhall

mendenhallPesterile de gheata Mendenhall sunt cauzate de topirea ghetarului cu acelasi nume. Datorita acestui fenomen si a miscarii ghetarului, pesterile isi schimba permanent culoarea, forma si dimensiunile. Unele dintre ele au ajuns la o treime din suprafata initiala si si-au schimbat culoarea din turcoaz intens intr-un albastru deschis, scrie Huffington Post, citat de romaniatv.net

Pesterile sunt formate de un parau care curge de pe muntele McGinnis, pe sub ghetarul Mendenhall, formand tuneluri si peisaje extraordinare. In ultima vreme insa, topirea ghetarului a determinat schimbarea reliefului din zona. Incalzirea globala a facut ca ghetarul sa se retraga aproape 3 kilometri incepand din 1958 si ritmul se mentine. Intre timp, s-a format lacul si raul Mendenhall, alimentate de gheata topita.

In ultimii ani, oamenii de stiinta au observat un fenomen surprinzator. Ghetarul se retrage cu 52 de metri pe an, iar deplasarea lui scoate la iveala lucruri neobisnuite. Copacii vechi, prinsi sub gheata acum sute de ani reapar la suprafata. In ultimii ani, cercetatorii au descoperit pomi in pozitia initiala, in picioare, cu tot cu radacini. Cathy Connor, de la Universitatea din Alaska, spune ca, cel mai probabil, copacii au fost prinsi sub gheata acum mai mult de 1.000 de ani.

Persoanele care vor sa viziteze pesterile Mendenhall trebuie sa fie atente la bucatile de gheata care se pot desprinde in orice moment si sa se grabeasca; ghetarii nu se topesc la infinit.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul