Publicat: 12 decembrie 2013

Legende populare si mistere despre masivul Ceahlau

Masivul-CeahlauMuntele Ceahlau si formele de relief emblematice (Dochia, Panaghia, Toaca), au dat nastere mai multor povesti si legende populare. Cea mai cunoscuta versiune legata de formarea muntelui este cea care spune ca masivul muntos a fost format din porunca imparatului Traian care voia sa apare pe locuitori de hoardele barbare venite de la Rasarit.

Pentru a fi dusa la indeplinire porunca, au fost adunati toti robii luati de la Decebal care trebuiau sa aduca si sa aseze piatra peste piatra si stanca peste stanca, pana cand muntele era suficient de inalt ca sa-l multumeasca pe imparatul roman. La final, Traian a cerut ca in varful muntelui sa fie asezata o toaca pe care un soldat ce statea de straja trebuia sa o bata anuntand atunci cand  vedea navalind vrajmasii.

Primele informatii in izvoarele istorice sunt de la Strabon. In  Geographia (VII, 3, 5), istoricul si geograful grec vorbeste despre Muntele Sfant al dacilor, numindu-l „Kogaionon”, unde aveau loc ritualurile inchinate lui Zamolxe. Localizarea pentru Ceahlau nu este insa certa, alte posibile variante pentru Kogaion fiind muntii Orastiei sau Bucegi.

Numele muntelui vine de la vulturii barbosi

Originea numelui pe care-l poarta muntele nu este foarte clara. Cea mai des intalnita teorie este cea conform careia numele ar deriva din maghiarul „csahlo”, care denumea o specie de vultur (vulturul barbos sau zaganul) care popula candva crestele muntelui. Preotul-arheolog nemtean Constantin Matasa (1878 – 1971) impartasea si el parerea ca numele ar proveni de la acesti vulturi de stanca care scot un sunet asemanator cu scheunatul cainelui.

„Vulturii traitori pe munte (gypaetus barbatus) li s-a spus popular . Sub Toaca, un loc poarta denumirea de . Alti autori au considerat ca atat oronimul Ceahlau cat si hidronimul Hangu sunt de origine turca, ramasita a trecerii sau locuirii efemere in aceasta zona a pecenegilor, cumanilor, uzilor”, se arata in „Ceahlaul si Civilizatia Romaneasca a Vaii Muntelui”, o lucrare stiintifica realizata de elevii Clubului de Istorie „Regele Carol” Bicaz coordonati de profesorii Mihai Apopei si Xenia Sirbu. Autorii lucrarii arata ca numele „Ceahlau” apare in documente la 1458 si sustin varianta ca numele provine din termenul folosit in Transilvania pentru a denumi specia de vulturi „gypaetus barbatus”, vulturul mieilor, sorlita sau ceahlaul.

Muntele Ceahlaul mai era denumit de Gheorghe Asachi „Ticlau”, termen popular, ce denumeste un varf de munte, in timp ce Dimitrie Cantemir, in „Descriptio Moldavie” se referea la „Pionul” (din grecescul „peon”, adica gros, mare sau coloana a cerului).

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul