Publicat: 27 decembrie 2013

Descoperire uimitoare, sub gheata Groenlandei

groenlandaOamenii de stiinta de la Universitatea din Utah au facut o descoperire surprinzatoare sub calota glaciara a Groenlandei. Aici este una dintre zonele cel mai putin probabile de pe Pamant unde cercetatorii se asteptau sa gaseasca asa ceva: un rezervor urias de apa in stare lichida.

Conform unei analize recente, rezervorul de apa este prins sub peisajul inghetat din Groenlanda, unde temperaturile coboara cu mult sub -20 de grade Celsius, potrivit IB Times.

Apa lichida a fost gasita la o adancime de peste 10 metri, la primul foraj si la 25 de metri la al doilea, conform studiului publicat in revista Nature Geoscience.

„Aceasta descoperire a fost o surpriza. In loc ca apa sa fie stocata in spatiul dintre particulele de roca subterana, ea se gaseste intre particulele inghetate, ca un miez intr-un con de gheata”, a spus Rick Forster, autorul principal al studiului si profesor la Universitatea Utah.

Oamenii de stiinta, care au utilizat un radar ce a penetrat stratul gros de gheata, au constatat ca rezervorul subteran din Groenlanda este de aproximativ 70.000 de kilometrti patrati, o suprafata cat marimea Irlandei.

Oamenii de stiinta spun ca aceasta descoperire poate contribui la intelegerea noastra asupra cresterii nivelului marii, la nivel global.

„Din cresterea actuala a nivelului marii, calota de gheata a Groenlandei are cea mai mare contributie, iar topirea ghetii este la un nivel record”, a spus Forster.

Potrivit National Geographic, in ultimul secol, nivelul marii la nivel global a crescut intre 10 si 20 de centimetri. De la inceputul anilor ’90, apa oceanele Pamantului a crescut cu 0,35 de centimetri pe an, aproximativ de doua ori mai mult decat rata din ultimii 80 de ani.

Esti deja fan? Click aici sa nu mai apara mesajul